Četvrtak, 18.04.2024.

Tužilaštvo KS predložilo jednomjesečni pritvor dvojici saobraćajaca MUP-a KS

Subota, 10.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za dvojicu policijskih službenika Jedinice za saobraćaj MUP-a, dok su za drugu dvojicu predložene mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu obavljanja policijskog posla.

Pritvor je predložen za Armina Alića i Adisa Arnauta dok su za Ramiza Špiodića i Samira Durmu predložene mjere zabrane. To nam je potvrdio advokat Almir Bibić koji zastupa Arnauta i Špiodića.

A pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Oni se sumnjiče da su za novac opraštali saobraćajne i druge prekršaje vozačima kamiona i automobila. Njihovi objekti su pretreseni.

Oni se terete za krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi, a osnovi sumnje proizlaze iz fizičkog praćenja njihovog rada te posebnih istražnih radnji.

Tužilaštvu su kako saznajemo dostavljeni i transkripti razgovora između osumnjičenih i osoba od kojih su uzeli mito, odnosno od vozača koji su zatečeni u činjenju saobraćajnih prekršaja. Oni i njihova patrolna vozila praćena su tokom avgusta i septembra ove godine.

Tako je u avgustu na području Vogošće patrola u kojoj je bio policajac Durmo zaustavila vozilo kojim je upravljao izvjesni student te je utvrđeno da je počinio prekršaj za koji se izriče kazna od sto maraka i mjesec zabrane upravljanja. Poslije toga uslijedila je rečenica: “Mogu li vas šta počastiti nešto”, a pripadnici MUP-a odgovorili su: “hajde, kako ti hoćeš” te su uzeli novac i tako su uradili nekoliko puta tokom različitih vremenskih perioda.    

U prvom dijelu akcije uhapšeno 18 pripadnika MUP-a KS, tokom istrage za njih 17 je određen pritvor, dok su jednom policajcu određene mjere zabrane.