Četvrtak, 26.05.2022.

Bečić – Varhelji: Skupština CG ima najvažniju ulogu u rješavanju ključnih izazova iz Izvještaja EK

Subota, 10.10.2020. | Najnovije | Region | Vijesti | Novinar2

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se jučer sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori povodom predstavljanja Izvještaja o Crnoj Gori za 2020. godinu i Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, izražavajući zadovoljstvo povodom posjete komesara Varheljija, neposredno nakon parlamentarnih izbora, te činjenicom da se radi o prvoj posjeti nekog visokog zvaničnika od konstituisanja novog Saziva, istakao zahvalnost povodom podrške i pomoći Evropske unije u borbi protiv koronavirusa.

“Naglašavajući da je ovogodišnji izvještaj o Crnoj Gori potvrda dobrog razumijevanja sveukupnih društveno-političkih kretanja i kontinuiranog praćenja stanja u našoj zemlji od strane Evropske unije, Bečić je istakao da Izvještaj dolazi u ruke nove proevropske vlasti koja će u suočavanju sa izazovima graditi partnerski odnos sa Unijom”, saopšteno je iz parlamenta.

Dodaju da je Varhelji, čestitajući Bečiću izbor na funkciju predsjednika Skupštine, istakao da njegova posjeta dolazi u delikatnom, postizbornom momentu za Crnu Goru, u susret formiranju nove Vlade pred kojom stoje brojni izazovi.

“Naglašavajući značaj Ekonomskog i investicionog plana, Varhelji je ukazao da ovakav vid podrške ima za cilj da bude putokaz koji treba slijediti kako bi se došlo do dugoročnog ekonomskog oporavka Crne Gore, ali i regiona. S tim u vezi Varhelji je istakao neophodnost regionalnog pristupa u sprovođenju plana, kojeg treba da prate reforme u oblasti vladavine prava”, dodaju iz parlamenta.

Bečić je izrazio očekivanje da će uspješna, demokratska tranzicija vlasti naići na pozitivne reakcije u zvaničnom Briselu i rezultirati dinamičnijem usvajanju evropskih standarda, zatvaranju svih pregovaračkih poglavlja i u konačnom, članstvu Crne Gore u EU.