Petak, 26.04.2024.

Još 12 dana do otvaranja mostarskih birališta

Utorak, 08.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Pripremili: A. Patajac, M. Ušanović, M. Habibija.

Mostarske ulice, obljepljene su plakatima kandidata za koje će 96.797 građana s pravom glasa, moći birati. U ovoj statistici veliki je broj osoba koji prvi put izlaze na izbore s obzirom da je Mostaru, bilo oduzeto ovo demokratsko pravo. Mostarci uočavaju da u kontekstu vizuelnih sadržaja, nije se puno napredovalo. Poruke su neubjedljive i jednolične, uopštene i neinovativne.

No, Mostarci su odlučni da mijenjaju na bolje i glasaju za osobe koje će razvijati Grad.

Saznajemo, da su u Mostaru posljednjih dana, učestali dolasci predstavnika međunarodnog i diplomatskog koraka. Građanima se obećava da će se osigurati miran i fer izborni proces.

“Drago mi je što će građani Mostara konačno imati priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo” , poručila je šefica Misije OSCE-a u BiH.

Građani su svjesni da novoizabrana vlast, neće odmah donijeti rješenje nagomilanih problema, prije svega, smeća, problema parkinga, sportskih dvorana i što je najvažnije formiranja uprava javnih preduzeće čiji rad blokira nepostojanje Gradskog vijeća..

Kako bi se izbori održali pravedno i regularno ove godine prisutna je velika angažiranost nestranačkih posmatrača. Koalicija ”Pod lupom” će okupiti sve mlade ljude koji žele da budu dio izbornog procesa u Mostaru.

Cilj koalicije ”Pod lupom” je da se unaprijedi izborni proces i kultura u Bosni i Hercegovini. Organizacija se poziva na etičnost, odgovornost, nepristranost i profesionalnost.

Koalicija je do sada sudjelovala u posmatranju Općih izbora 2014. godine, Lokalnih izbora 2016. godine, prvih izbora u novoformiranoj Općini Stanari, ponovljene izbore u Općini Stolac, Općih izbora 2018. godine ali i na izborima 2020. godine.

Također, u izbornoj godini prisutne su i edukacije mladih koji prvi put izlaze na izbore.
Osjete se i rezultati kampanja #TvojGlasJeBitan, koja je je promovisana kao svojevrsna reakcija na rezultate OpćIh izbora 2018. godine. Kampanja je pokrenuta 5. januara 2020. godine, broji 300 članova u 50 gradova, usmjerena je na pozitivnu retoriku, te moderne načine komunikacije i marketinga a s ciljem povećanja izlaznosti na narednim izborima, sa posebnim fokusom na mlade ljude.

Motiv za njeno pokretanje je želja za promjenama u Bosni i Hercegovini, i stvaranje političke klime u kojoj će političari djelovati u interesu mladih ljudi, i samim time bi se zaustavio odlazak mladih iz BiH. Kampanja djeluje na prostorima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.


„Mladi trebaju biti svjesni da su oni dio ovog društva, da je njihov glas bitan i da su zbog svoje informisanosti, modernog pristupa i retorike, ključni akteri da našu zemlju vratimo na pravi put.“


Upravo, analitičari procjenjuju da su mladi ti, koje će 20. decembra zapečatiti dugočekane mostarske izbore.