Ponedjeljak, 29.04.2024.

Bošnjaci, mali narod, a puno nepravde – je li došlo vrijeme za alternativu?

Utorak, 08.12.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Istupe, poput nedavnog, Saipa Kamberija, člana Poslaničke grupe Ujedinjena dolina u Skupštini Republike Srbije, te mlade poslanice Kenane Strujić Harbić iz reda Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore izazvali su divljenje većine Bošnjaka na prostoru propale države Jugoslavije. Nažalost, takve nastupe, patriotske, istinite, odmjerene i hrabre u odbrani bošnjačkog naroda nije moguće čuti u brojnim zakonodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini.

Samo sa sjetom gajimo uspomene na nastupe na najvažnijim globalnim forumima i televizijama Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića, pa i Sulejmana Tihića.

Šta se desilo bošnjačkom političkom biću? Najveći domet u diskusiji postao je Kanton, Klinički centar, kojekakve korupcijske afere, supruge, rodbina, status pojedinaca u nekim državnim institucijama, previranja u političkim odborima i među političkim strankama, pozicije, radna mjesta, lični interesi, tenderi.

Nigdje govora o strateškom pristupu, nacionalnom interesu, projektima, utrci sa susjedima u ekonomiji, nauci i sl. Bošnjaci su jedini narod na Balkanu, bez nacionalne države, sa najgorim rezultatima PISA testiranja.

Nadat se, da neće ostati i bez države, jer je djelovanjem neodgovorne i bezbrižne vlasti dovedena u pitanje. Najveći krivac za postojeće stanje, može biti samo onaj ko je do sada upravljao političkim procesima.

Apsolutna desrukcija političke scene u Bošnjaka dešava se u posljednja dva izborna ciklusa. Nakon posljednjeg 2018. godine, Bošnjaci nisu u stanju niti da izaberu Vladu Federacije BiH. Vlada FBiH je najznačajniji , najjači izvršni i operativni organ preko kojeg Bošnjaci ostvaruju socijalna davanja, penzije, provode ekonomske reforme i unaprijeđuju život. Pogrešne političke procjene u prošlosti dolaze na naplatu. Međutim, ono što se dešava i može se posmatrati procesom, jeste stvaranje alternative dosadašnjem neprikosnovenom konceptu SDA. Nekadašnji oslobodioci Bošnjaka od komunizma, zaštitnici od velikohrvatskog i velikosrpskog nacionalizma zatečeni su u brojnim kriminalnim aferama, sa rukama u osiromašenom bošnjackom džepu.

Netom održani lokalni izbori pokazali su da se među Bošnjacima rađaju političke snage koje odbacuju i razbijaju dosadašnji klijentelistički pristup, koji je godinama uzgajan i razvijan unutar SDA. Imala je SDA ekskluzivna prava na koaliranja i sa HDZ-om, SDS-om, SNSD-om.

Bošnjački narod, usput, je razvio visok stepen tolerancije na kriminal članova SDA. Bošnjaci su sve tolerirali “svojoj” stranci. Međutim, posljednja kretanja pokazuju da Bošnjaci polako, ali sigurno razvijaju alternative.

Čini se, kao da je dogorilo.

S obzirom da su kao većina u BiH dovedeni u status manjine, Bošnjacima nije ostalo ništa do da viševjekovno iskustvo pretoče u novi politički pravac, te završe sa dosadašnjim načinom zastupanja njihovih interesa. Nema sumnje da će Bošnjaci to i uspjeti.

Bošnjačka alternativa mora biti iskrena, mlada, poletna, obrazovana, transparentna, moderna, habra i elokventna poput Kenane Strujić Harbić ili Saipa Kamberija.

Nista ovom narodu vise ne mogu ponuditi funkcioneri poput Šefika Džeferovića, Halida Genjca, Fikreta Prevljak ili podobne Bisere Turković. Sve sto su imali od svog političkog bića potrošili su, kao i državni budžet.
Bošnjaci trebaju nove lidere, neopterećene koji će jasno odgovoriti na sve izazove.

Nemaju se Bošnjaci kome pravdati. Teško ćete naći manji narod, a da je pretrpio toliko velikih nepravdi. Kome onda mi da se izvinjavamo i pravdamo. A, dotle su nas doveli.

Bošnjaku nemojte na ponos.