Subota, 20.04.2024.

Analizirani rezultati NiP-a u Tuzlanskom kantonu

Utorak, 08.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

U Doboj Istoku je u ponedjeljak (07.12.2020) održan sastanak Kantonalnog povjereništva Naroda i Pravda Tuzlanskog kantona. Na sastanku su analizirani rezultati NiP-a u Tuzlanskom kantonu na Lokalnim izborima održanim 15. novembra.

Sastanku, u proširenom sastavu, odazvali su se predstavnici svih šest trenutno postojećih općinskih/gradskih organizacija u TK (Doboj Istok, Gradačac, Tuzla, Živinice, Kladanj i Kalesija).

Na sastanku je predstavljena analiza nedavno održanih Lokalnih izbora po općinama/gradovima TK u kojima je učestvovao NiP.

Obzirom da je čak pet od ukupno šest organizacija NiP-a u TK osnovano samo par mjeseci prije izbora, rezultat je zadovoljavajući, konstatovano je na sastanku.

Razgovaralo se i o formiranju mjesnih organizacija Naroda i Pravde u narednom periodu po općinama/gradovima, kao i o osnivanju novih općinskih/gradskih povjereništava u preostalih 7 općina/gradova u TK (Srebrenik, Lukavac, Gračanica, Banovići, Čelić, Sapna i Teočak).

Izražena je nada da će i u ovim mjestima već u 2021. biti otvorene kancelarije Naroda i Pravde.

Svakako to je i obaveza i prema velikom broju građana iz nabrojanih općina/gradova koji su se obratili rukovodstvu stranke.

Na Općim izborima 2022. godine očekuje se da će Narod i Pravda biti jedan od najvažnijih političkih faktora na području TK, a na ovim izborima NiP bi se trebao pojaviti u svih 13 općina/gradova TK.

Narodu i Pravdi se želi priključiti sve veći broj građana, a na sastanku je, između ostalog, razgovarano i o tome da se strogo vodi računa ko su novi članovi, pogotovo u situacijama kada se radi o dugogodišnjim učesnicima političkih procesa, a sve je prisutniji trend da izabrani politički zvaničnici drugih stranaka žele pristupiti NiP-u.

Istaknuta je važnost svakog novog člana, ali ne “po svaku cijenu”, jer je mnogo važnije zadržati kurs političkog integriteta, transparentnosti i poštenja.