Četvrtak, 28.03.2024.

Fauci demantovao Trumpa: Gripa nije smrtonosna koliko i virus korona

Srijeda, 07.10.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci demantovao je tvrdnju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da je koronavirus smrtonosan koliko i gripa. Napomenuo je da postoji razlika između ova dva zdravstvena problema.

Fauci je podsjetio da su simptomi koronavirusa i gripe slični, ali da je šteta koju uzrokuje koronavirus organizmu, kako je rekao, znatno drugačija od one koju uzrokuje gripa, prenosi američka televizija NBC.

“Nije tačno da je koronavirus isto što i gripa. Imaju slične simptome, ali gripa vam ne može učiniti ono što može učiniti koronavirus”, kazao je.

Svoje stavove o koronavirusu, kojim je i sam zaražen, i gripi Trump je objavio na Twitteru.

“Dolazi sezona gripe. Mnogi ljudi svake godine preminu od gripe, nekada je to više i od 100.000 osoba i to uprkos vakcini. Da li ćemo zatvoriti našu državu? Ne, naučili smo kako živjeti sa gripom, baš kao što smo naučili živjeti sa koronavirusom koji je među većom populacijom manje smrtonosan”, napisao je američki predsjednik.

Komentarišući njegove stavove Fauci je poručio da mu ne želi proturječiti i da to nije dobro ako želi raditi svoj posao. U SAD-u je od koronavirusa preminulo više 210.000 ljudi.