Utorak, 17.05.2022.

AUBiH pisao svojim studentima, oni e-mail proslijedili Agenciji za akreditaciju (ACICS) i dodali svoja pojašnjenja: Razbijamo Prcićeve laži; Zbog Osmana Mehmedagića “nevidljivog studenta” smo postali predmet istrage

Ponedjeljak, 07.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Denis Prcić direktor Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini koji je pod istragom Tužilaštva, pisao je 20. augusta 2020. godine studentima ove ustanove želeći da im “pojasni” sva dešavanja oko Univerziteta. Studenti tvrde da iako je mail poslan sa admin adrese, pisao ga je upravo Prcić: “Poznajemo njegove mailove koji obiluju greškama i ranije nam je pisao ovako nepismene mailove”, napisali su studenti u pojašnjenju koje su zajedno sa mailom koji su dobili proslijedili Agenciji za akreditovanje.

“Ovaj mail ima za cilj vaše upoznavanje sa istinom i sa svim postupcima koji nemaju veze sa akademizmom i željom da se sačuva kvalitet obrazovnog sistema”, napisano je u uvodu maila koji su dobili studenti.

Nadalje je u tom mailu navedeno kako je pitanje akreditacije lažno predstavljeno u javnosti, kako je tačno da postoji jedan broj nezadovoljnih studenata, ali kako su sigurni  “da je istina jedini izlaz iz ove situacije, te da će se studentima koji nisu bili involnirani u ovaj slučaj po završetku istražnih radnji AUBiH pristupiti podjeli diploma krajem septembra 2020. godine.”

Mail upućen studentima AUBiH za koji studenti vjeruju da je ga je pisao lično direktor Denis Prcić

A ISTINA JE, TVRDE STUDENTI U MAILU KOJI SU SU POSLALI ACICS-u, SLIJEDEĆA:

“Screenshot maila koji vam šaljemo poslan je 20.8.2020. Pored brojnih gramatičkih grešaka kojima obiluje, a što je stil pisanja direktora Prcića i zbog čega smo ubjeđeni da je upravo on i pisao ovaj mail, posebno nas na to upućuje i činjenica da se niti jednom rječju nije osvrnuo na iznos od 1.500 KM ili 868 USD po studentu ili cjelokupan iznos od 450.000 KM ili 250.000 USD, koliko je navodno trebalo da se uplati vašoj Agenciji za reakreditaciju, zbog čega je zapravo i nastao cijeli problem”, navode studenti u pismu ACICS-u.

LAŽI OKO AKREDITACIJE

Studenti tvrde a da se u mailu pominje interesantna stvar koja je naravno laž, a to je da je ova institucija od samog osnivanja pa sve do današnjeg dana akreditovana od strane ACICS-a. “To naravno nije istina. Budući da je Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini osnovan 2005. godine i od tada je bio partner sa State University of New York (SUNY), a 2011. je prestao biti partner sa njima, to znači da ga nikada niste mogli akreditirati od godine kada je osnovan, kako tvrdi Denis Prcić”, navode studenti.

Oni su poslali i dokaz, akt potpisan od strane Ministra obrazovanja, nauke i mladih KS, Anisa Krivića u kojem je navedeno da Američki Univerzitet u Bosni i Hercegovini nema ovlaštenje za rad kao fakultet i akademska institucija u ovom kantonu, jer nije priznat kao fakultet ili akreditovana visokoškolska ustanova koja može pružiti diplome u ovom dijelu zemlje:


OSMAN MEHMEDAGIĆ “OSMICA” NEVIDLJIVI STUDENT KOJI JE DOBIO SVOJU DIPLOMU

“Osman Mehmedagić poznat pod nadimkom ”Osmica” je čovjek koji je dobio diplomu kad je niko nije dobivao, i to bez da je ikada pohađao nastavu ili znao engleski jezik. On je jedan od razloga zašto većina nadležnih vlasti, što uključuje i ministarstva visokog obrazovanja u cijeloj zemlji, ali i ministarstva unutrašnjih poslova, kao i tužilaštva, istražuju ovaj Univerzitet”, naglasili su studenti u mailu koji su poslali ACICS-u.

Oni su svoj mail ACICS-u zaključili riječima: „Nadamo se da smo vam ukazali na nelegitimne stvari koje Denis Prcić radi, prvo nama studentima, a potom i Univerzitetu jer ga zloupotrebljava zarad vlastitog profita. Stoga, nakon svega ovoga, moramo vas pitati šta ste poduzeli da biste zaštitili vlastiti ugled koji je uveliko narušen činjenicom da ste dopustili da se ovakve stvari događaju na Univerzitetu koji akreditirate i ne donoseći krajnji zaključak istrage koju ste započeli prije 60 dana?“