Utorak, 22.10.2024.

Dok SDA izdaje saopštenje, vrli se građani pitaju: “Gdje je taj, kakav je taj, da prostiš, izolatorij rekti? “

Četvrtak, 06.08.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Piše: Arduana Memić 

“Saopštenje SDA” da se Sarajevo pretvara u najveći klaster u Evropi i da primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite trebaju preuzeti svoj dio posla”, predstavlja zoran primjer politikanstva, slobodnog pada u ponor moralnog ništavila i odsustvo najelementarnijeg respekta prema građanima koji imaju mnogo bolje i duže pamćenje nego što bi to željeli kreatori ovakvog skaradnog saopštenja. 

Riječ je ustvari, o svjesnom obmanjivanju javnosti s ciljem zaštite tercijarnog nivoa, odnosno KCUS-a, koji za pacijente iz četiri kantona koji su mu osnivači ostaje hermetički zatvoren ogradom sa šiljcima, ali prema izjavama uprave “jedini liječi oboljele od koronavirusa”.  

Ovakvo izrugivanje i vrijeđanje inteligencije pokazuje da SDA ne prihvata relevantne činjenice koje su javnosti poznate i koje pokazuju i dokazuju da za trenutnu situaciju nisu krivi “neodgovorni građani”, nego upravo neadekvatne i nestručne reakcije predstavnika SDA u vladi, kriznom štabu i zdravstvenim institucijama u KS. 

A fakti su neumoljivi i u potpunosti demantuju neargumentovano saopštenje koje je pročitano poslije sjednice Predsjedništva SDA, a evidentno  napisano u prostorijama zaštićenog i branjenog “tercijarnog nivoa”. 

Krenimo redom, činjenično, objektivno i argumentovano. 

Sve je počelo u martu 2020. godine kada je Sarajevo osvanulo preplavljeno friško polijepljenim bilbordima na kojima je direktorica KCUS-a, urbi et orbi, uputila poruku građanima Sarajeva i FBiH:

Dragi sugrađani molimo vas da ostanete u kućama kako bi mi mogli raditi sa onima kojima je potrebno. Zdravstveni radnici koji imaju puno znanja su na prvoj liniji. Hrabri smo i borit ćemo se za svaki život kao da je naš vlastiti. Poštujte pravila kriznog štaba i mjere opreza”, da bi se saga populizma, ega i kiča nastavila sa slavodobitnom izjavom direktorice KCUS, opet iz marta 2020 godine: “U izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Izolatorij je dobio i RTG aparat. Time je kompletan izolatorij opremljen i spreman za eventualne pacijente zaražene koronavirusom”, da bi se kompletan igrokaz završio četiri mjeseca poslije sa kapitulirajućom izjavom direktorice Izetbegović da “Kanton mora danas ( 05. avgust op.a.) otvoriti dodatni izolatorij u Općoj bolnici”

Niti riječ o tome šta se dogodilo sa izolatorijom na Građevinskom fakultetu, koji je posjetio i član Predsjedništva BiH i tom se prilikom posebno zahvalio direktorici KCUS-a na izvanrednoj ideji i radu. Čak su obišli i Zetru, koja je također dakle, u martu 2020. godine, najavljena kao jedna od mogućih lokacija za zbrinjavanje bolesnika.

U međuvremenu je rasformiran izolatorij na Građevinskom fakultetu, na Zetri nikada nije ni formiran, ne postoji izvještaj o nenamjenski utrošenih 500 hiljada KM budžetskih sredstava, Džaferović (SDA) više nije dolazio u posjetu, načelnik Opcine Centar (SDA) je, svjestan greške koju je napravio sa zamišljenim izolatorijem na Građevinskom fakultetu, finansijski počeo podržavati Opštu bolnicu, koja u podjeli pozicija, na svu sreću nije pripala SDA, nego SBB-u, i koju vodi ozbiljan i odgovoran direktor čijim radom su zadovoljni svi građani i pacijenti, osim naravno, pojedinih dirigovanih i poltronski orijentisanih članova Ljekarske komore u KS, i na kraju ovoga puta popločanog ublehama i egocentričnim nastupima pojedinaca sa tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, upravo ovih dana gledamo završni čin ove tragikomedije, u izvođenju SDA, u kojem, kao u nekom Hitchcockovom filmu, stradaju statisti, odnosno građani dok se glavna ženska uloga pobjedonosno smješka.

Poražavajuća i nedopustiva scena koja duboko vrijeđa svakog slobodnomislećeg građanina. 

Nedavno je veliku pažnju izazvalo poslaničko pitanje Damira Nikšića u Skupštini KS: “Gdje su pare?”

Sada javnost očekuje odgovor na slično pitanje: Gdje je izolatorij na Građevinskom fakultetu, ko je potrošio pare: primarni, sekundarni ili tercijarno nivo, i ko će opravdati potrošeni novac u imaginarni projekat? 

Odgovor nije u karikaturalnom saopštenju dala SDA, a izgleda da bi odgovor, imajući u vidu linjenicu da se izolatorij u martu “pojavio”, a onda u maju volšebno “nestao”, jedino mogao dati David Copperfield. 

Pa ipak, eho se i dalje čuje: “Gdje je izolatorij i ko je potrošio pare?”