Petak, 29.03.2024.

Druga zemlja u svijetu: I Bahrein odobrio upotrebu Pfizerove vakcine

Subota, 05.12.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Bahrein je druga država svijeta poslije Velike Britanije koja je hitno odobrila upotrebu vakcine protiv koronavirusa, a koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech.

Državna novinska agencija Bahreina je danas objavila da su vlasti donijele odluku o odobrenju. Kako je navedeno u zvaničnom saopćenju vlasti, nadležno tijelo za odobrenje je donijelo odluku nakon temeljne analize i pregleda na osnovu svih dostupnih podataka.

Nije poznato kada će početi vakcinacija u ovoj zemlji, a iz Pfizera su istakli da je kupoprodajni ugovor povjerljiv i da ga ne mogu komentarisati. To se odnosi i na vrijeme isporuke i koliko će doza isporučiti Bahreinu.

Iz Pfizera su istakli da su napravili plan skladištenja i transporta cjepiva. To bi moglo biti izazov u Bahreinu u kojem su vrlo visoke temperature zraka. 

Za podsjetiti je da je Bahrein ranije hitno odobrio upotrebu kineskog cjepiva kojeg proizvodi Sinopharm, a njime je već cijepljeno šest hiljada ljudi. 

U ovoj državi živi 1,6 miliona stanovnika od čega se njih 87.000 zarazilo koronavirusom. Među njima je preminula 341 osoba, a više od 85.000 se oporavilo. U Bahreinu živi veliki broj radnika iz inostranstva koju su slabo plaćeni. 

Vlast je u julu ove godine saopćila da su premjestili osam hiljada radnika u nove smještajne objekte i učinili da ne smije biti više od pet radnika u jednoj prostoriji. Za svakog od njih moraju biti dostupno tri metra kvadratna u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa, prenosi agencija Associated Press.