Četvrtak, 28.03.2024.

Alma Čolo (SDA): Ne podržavam pravljenje partija na porodičnim vezama; Ne trebamo glavu zabijati u pijesak, ovo nije dobro

Subota, 05.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije Alma Čolo gostovala je u emisiji Dan uživo gdje je govorila i o rezultatima izbora u Sarajevu, te stanju u stranci.

Na pitanje zašto je SDA izgubila izbore u Sarajevo Čolo je rekla da su postojale objektivne i subjektivne slabosti.

“Bila je tu i malo agresivnija kampanja od strane Naroda i Pravde koji su nas prikazivali kao kriminogenu organizaciju, baš zbog afere Respiratori i sviju su nas poistovjećivali sa time. Imali su i neke nove ljude i kadrove, tako da u situaciji pandemije, kada su građani nezadovoljni ekonomskim stanjem i uplašeni za zdravlje, oni pribjegnu da glasaju za nešto drugo.

Pogriješila je SDA prilikom kandidovanja određenih osoba za načelničke pozicije. Možda je mogla izaći sa nekim novim imenima. Ja sam neko ko je dugo u SDA i na zalasku sam karijere, stoga smatram da imam pravo da iznesem svoj stav, naučila sam kritički da promišljam, stoga ne mogu ja reći da je SDA ostvarila dobar izborni rezultat ako u Sarajevu imamo stanje kakvo imamo, u mnogim općinama u TK, u općinama u SBK itd. i ne mislim da glavu trebamo zabijati u pijesak i govoriti da je ovo dobro jer ovo nije dobro. Mi se moramo pripremiti za 2022. godinu”, rekla je Čolo.

U nastavku razgovora dotakli su se i gostovanja Edhema Bičakčića koji je imao nekoliko savjeta za Bakira Izetbegovića.

“Edhem Bičakčić je političar koji dobro poznaje političku scenu u BiH i mislim da je dao dobre savjete predsjedniku Izetbegoviću. On je rekao da supruge lidera utječu na svoje muževe, on je rekao da se to ne treba provoditi institucionalno, na predsjedniku je da prosudi da li je dobro to. Ja nisam za to da porodične veze preovladavaju političkim partijama niti da se prave političke partije na porodičnim vezama. Mislim da predsjedniku ne treba neka pomoć i gospođa Izetbegović ima posla i mimo politike.”

O DENISU ZVIZDIĆU I ALJOŠI ČAMPARI

“Denis Zvizdić je potpredsjednik stranke, dolazi iz Sarajeva, njegovim odlaskom i Sarajevo je izgubilo potpredsjednika, on je bio uspješan premijer Kantona, predsjedavajući Vijeća ministara i mislim da ne treba napadati nekoga ko je dobar u obavljanju svog posla. Ja sam iz medija saznala o ultimatumu, kasnije sam razgovarala sa njim i rekao mi je da to nije ultimatum, da je to njegov stav. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Isto tako ne možete vi nekome zabraniti da se bavi politikom, gospođa Izetbegović je dobila veliki broj glasova i unutar stranke i na Općim izborima, znači da je to sada do nje i do predsjednika da li će odlučiti da nešto promjene.

Ja sam vidjela na društvenim mrežama da pišu da treba pustiti gospodina Zvizdića i da treba svakoga pustiti ko želi da ide. Ja mislim da su to važni kadrovi i da ih ne treba tako puštati, ja sam vidjela i da su za mene pisali da me treba “otresti kao ponjavu” lagano dakle, jer toliko vrijedim. Ja sam dugo u SDA od 1993. godine nastojala sam da svojim ponašanjem nikada ne dovedem stranku u situaciju da se zbog mene stidi, žrtvovala sam tužilačku karijeru i to nije dobro tako”, naglasila je Čolo te dodala da se ne boji ničega što je iznijela.

“Ja tako promišljam, ja ću ovo ponoviti i na organima stranke. Gubljenje kapaciteta je slabljenje našeg položaja i pregovaračke pozicije među onima koji žele da dokažu da BiH ovakva kakva jeste ne može opstati.”

Govoreći o Aljoši Čampari, Čolo je rekla da je čudi kako Aljoša Čampara nije iskoristio mehanizme koje mu daje Statut SDA i žalio se na odluku kojom je isključen.

“Naravno postoje organi koji bi o tome odlučivali. Jedino ukoliko nije zainteresovan da bude unutar SDA, mada ja sam bila saradnik njegovog oca koji je jako puno radio za SDA, bili smo zajedno u Parlamentu, poznajem i brata njegovog radila sam sa njim u Tužilaštvu i mogu reći da su to ljudi patriote, opredjeljeni za boljitak ove države i šteta je da svako ko je takav odlazi iz ovih patriotskih snaga BiH među koje svrstavam i SDA.”