Utorak, 23.04.2024.

Avdo Palić, zarobljen i mučki ubijen na današnji dan

Subota, 05.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

“Ja sam taj Avdo kojeg tražite”, kazao je Avdo Palić Zdravku Tolimiru krenuvši na pregovore s Ratkom Mladićem kako bi ženama, starcima, djeci, bolesnima i ranjenima osigurao siguran izlazak iz Žepe koja je trebala biti zaštićena zona UN-a. Palićeva smrt bila je “cijena” spašavanja civila.

Avdu Palića, pukovnika Armije Republike BiH i glavnokomandujućeg odbrane Žepe tokom agresije, rat je zatekao u Žepi gdje je otputovao za Bajram 1992. godine da posjeti rodbinu. Prije rata živio je u Vlasenici i radio kao nastavnik u srednjoj školi. U Žepi je boravio naredne 3,5 godine gdje je organizovao otpor.

Palić je zarobljen i mučki ubijen nakon pada Žepe 1995. godine, kada je krenuo na pregovore sa Ratkom Mladićem. Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa, 27. jula 1995. godine, u kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović. 

Palić je iz Žepe odveden 4. augusta u tajni vojni zatvor u Bijeljini, odakle ga je 5. septembra 1995. godine, po naređenju Glavnog štaba Vojske RS, na razmjenu zarobljenika odveo kapetan Dragomir Pećanac i pripadnik VRS Željko Mijatović. Upravo se taj datum, 5. septembar, smatra danom kada je ubijen.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno s ostacima još osam žrtava. Potraga za kostima je trajala 14 godina. Masovnu grobnicu u Vragolovima 2001. godine otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući.

https://youtu.be/OLzeczVtuSg

Ekshumacija je obavljena 3. novembra iste godine. Ekshumirano je devet kompletnih tijela, a dvije lobanje nađene su nekoliko metara van grobnice. U Palićevom slučaju uzorak nije bio “genetski dovoljno dobar”, zato je pri prvom podudaranju s uzorcima krvi u ICMP-jevoj bazi pokazana podudarnost s Palićevom sestrom i djecom u svega 22 posto.

Nakon neuspješne DNK analize Palić je ukopan na mezarju u Visokom, pod oznakom NN. Druga analiza DNK je obavljena u augustu 2009. godine i s preciznošću od 99,99 posto dokazuje da je riječ o skeletnim ostacima Avde Palića. Sahranjen je u haremu Ali-Pašine džamije u Sarajevu uz najviše vojne počasti.

Suprugu Esmu upoznao je tokom studija u Sarajevu. Vjenčali su se tokom rata. Esma je u tom, ratnom periodu, rodila dvije kćerke, Semru i Nejru.