Petak, 29.03.2024.

Pojačanje u Covid timu: Joe Biden pozvao najvećeg američkog stručnjaka za zarazne bolesti

Petak, 04.12.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Izabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak vodećeg američkog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija da se pridruži njegovom timu za borbu protiv pandemije Covida-19.

Biden je Faucija pozvao da ostane na mjestu glavnog medicinskog savjetnika nakon što on 20. januara i službeno preuzme dužnost. Fauci, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, razgovarao je s Bidenom i njegovim timom o pripremama za borbu protiv koronavirusa, potvrdio je Biden u razgovoru za CNN. 

“Zamolio sam ga da ostane na istom položaju koji je imao pod nekolicinom predsjednika, da bude moj glavni medicinski savjetnik i dio mog Covid-tima”, rekao je Biden. Izabrani predsjednik je, također, rekao da će se vakcinisati čim Fauci kaže da je vakcina za Covid-19 sigurna te da će to rado učiniti pred kamerama.

Zdravstvena i ekonomska kriza

“Važno je američkom narodu pokazati da je vakcina sigurna”, dodao je Biden.

Rješavanje zdravstvene i ekonomske krize prioriteti su Bidena koji 20. januara preuzima dužnost predsjednika. SAD se proteklih tjedana suočava s eksplozijom broja novozaraženih i hospitaliziranih, koji je premašio rekordnih 100 hiljada. U SAD-u je od početka epidemije umrlo oko 273.000 ljudi.

Do razbuktavanja epidemije dolazi u vrijeme kada je na vidiku početak vakcinisanja protiv Covida-19. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti očekuje da bi jedna ili više vakcina mogla biti dostupna do kraja godine.

Bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton izjavili su da su se spremni javno vakcinisati protiv Covida-19 kako bi na to potaknuli sugrađane.

Barack Obama (59) rekao je da u “potpunosti vjeruje” zdravstvenim vlastima zemlje, uključujući Faucija. “Ako mi Anthony Fauci kaže da je vakcina sigurna i da štiti od Covida, neću oklijevati”, izjavio je Obama.