Četvrtak, 25.04.2024.

Analiza američkih izbora: ”Apsolutna kataklizma sistema… Ovo što je napravio Trump je jezivo, ako Biden pobijedi, bit će svašta”

Srijeda, 04.11.2020. | Najnovije | Vijesti

Čekaju se rezultati vrlo neizvjesnih američkih izbora. Profesor Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić analizirao je dosadašnje rezultate i obraćanja dvojice kandidata, piše Dnevnik.hr.

“Ovo što sad gledamo, bez dopisnih glasova, apsolutna je kataklizma sistema anketiranja. Ankete su potpuno zakazale”, ocijenio je profesor Zoran Kurelić. Statistička greška od tri posto stalno ide na Bidenovu štetu, objašnjava, i to ne tri već čak 10 posto.

Na temelju svih anketa procjenjivao je Bidenovu pobjedu. ”Pa, bio bih luđak da nisam i da ankete ništa ne znače”, objasnio je profesor, uz ogradu da će se razlika možda na kraju ipak smanjiti. Kaže da je mislio da će biti na knap za Bidena, a sad je na knap za Trumpa.

Očekivala se Bidenova pobjeda

Ugledni američki analitičari također su bili uvjereni u Bidenovu pobjedu uz objašnjenje da je dobio glasove žena i urbanog stanovništva koje nije glasalo za Hillary Clinton. Činilo se, kaže Kurelić, da će Joe Biden dobiti s 350.

”Kako sada stvari stoje, neće dobiti izbore”, podvukao je. Kaže da je Bidenovo obraćanje bilo dobro i smireno i da je dobro što je poručio da treba pričekati prebrojavanje glasova.

”Donald Trump napravio je jezivu stvar rekavši da je pobijedio, a da se radi o prevari ako dopisni glasovi dovedu do preokreta”, naglašava Kurelić. Dodaje da je Trump moguću Bidenovu pobjedu unaprijed proglasio pljačkom i destabilizirao situaciju u SAD-u. ”To je najgore što je mogao učiniti, tim više što je u boljoj situaciji”, navodi.

Očekuje svašta ako Biden pobijedi

Na pitanje jesu li mogući neredi, profesor odgovara da su u Americi neredi uvijek mogući. ”Ako dođe do obrata i Biden dobije Pennsylvaniju, trebat će mu još samo Arizona, koju je dobio. Tada očekujem svašta, tim više što je Trump zakuhao”, rekao je Kurelić. Ne vidi da Biden može na kraju dobiti ove izbore, a podvlači da će u tom slučaju biti – velika drama.

Kaže da ćemo pobjednika neizvjesnih izbora znati kad budemo znali rezultate za Pennsylvaniju, a očekuje da će to biti večeras ili najkasnije sutra po našem vremenu.