Petak, 17.05.2024.

Situacija u BiH nije uporediva sa Crnom Gorom, ali jeste sa Bjelorusijom. Piše li se u zavjereničkoj režiji SDA “crnogorski scenario” za Kanton Sarajevo?

Petak, 04.09.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Kada na papir treba sročiti odbranu Bošnjaka bilo gdje u svijetu ili regionu, i poslati to u vidu saopćenja za medije, SDA je neprikosnoveni šampion. Kada u saopćenju koja pišu iz udobnih kancelarija treba “najstrožije osuditi i upozoriti”, funkcioneri SDA su prvaci i pobjednici. Kada treba “izraziti ozbiljnu zabrinutost dešavanjima” … e tu su drugi, tu je još uvijek najbolji OHR i visoki predstavnik Valentin Inzko.

Piše: Arduana Memić

I dok predsjedavajući Vijeća ministara BiH Tegeltija, uz punu podršku SDA-ovog premijera Novalića prenosi nadležnosti sa nivoa države na entitete, dok se migrantska kriza u skladu sa novom vizijom SDA-ovog ministra sigurnosti Cikotića pretvara u procvat turizma, dok u ministarstvu vanjskih poslova, kojim upravlja SDA-ova ministrica Turković, cvjeta nepotizam, dotle stratezi u SDA već danima spinuju i stvaraju prividni osjećaj panike zbog pojave Dritana Abazovića koji iako mali, ipak je odlučujući faktor u kreiranju vlasti u Crnoj Gori i mogućoj promjeni sistema koji je uspostavljen od trenutka proglašenja nezavisnosti ove države.

Funkcioneri SDA zadovoljno trljaju ruke gledajući šta se dešava u Crnoj Gori, jer eskalaciju na političkoj sceni vide kao odličnu priliku da zamagle svoju nesposobnost i nedjelotvornost, i da u prvi plan stave nacionalnu netrepeljivosti i političke i vjerske tenzije na kojima se ova stranka održava sve ove godine. Oni se još uvijek predstavljaju kao eksluzivni i jedini “čuvari” ratne sehare i perioda ’92-’95, iako znaju da to nije istina, baš kao i HDZ ili SNSD, svjesni za njih porazne činjenice da je vještački kreirani strah jedino što im je ostalo i što mogu da ponude građanima.

Spinovanje i manipulisanje informacijama iza kojih se krije strah od poraza je zadnjih dana naročito izraženo u Kantonu Sarajevo, koji je SDA, ruku na srce, i nažalost, jedino i važan.

Naime, da bi kod građana izazvali paniku, počela je subverzivna propaganda da Kantonu Sarajevo slijedi “crnogorski scenarij” i da će se pojaviti neki sarajevski “Dritani” koji će odvesti sve u propast.
Riječ je o bezočnim lažima i potpunoj zamjeni teza koju su jedino, u nedostatku pravih argumenata, i mogli osmisliti retrogradni stranački obavještajni centri moći.

Valjalo bi ih napomenuti, da ukoliko se dešavanja u Kantonu Sarajevo ili bilo gdje drugo u BiH, i mogu nazvati nekim scenarijem, to bi na ovom domaćem bh terenu bio, ne “crnogorski” već “bjeloruski” scenarij, scenarij rušenja nepotističkog i koruptivnog sistema kao sto je Lukašenkov.
I to je ključna razlika između dešavanja u Crnoj Gori i BiH.


Njih ipak najviše brine, a i boli što su svjesni da scenarija nema, da je ovo trend u kojem su slobodnomisleći građani odlučili da kažu DOSTA. Dosta sistemima u kojima otuđeni obavještajni centri siju strah, dosta nepotizmu, korupciji, mitu, dosta naglom bogaćenju pojedinaca nasuprot siromaštvu mase, dosta iseljavanju stanovništva iz ove lijepe države koja ima potencijala, dosta protežiranju neznalica, neobrazovanih, dosta imenovanjima podobnih…

Građani su u mnogim državama u regionu rekli DOSTA i srušili sistem za koji se vjerovalo da mu niko ne može stati u kraj. To je ono čega se boji SDA, pa blijedim spinovanjem i sijanjem straha hoće uplašiti i građane kao i svaki put do sada.

Izbori su blizu, panika među onima koji su svjesni koliko su loše radili svoj posao je sve veća, a pribjegavanje metodama straha i ucjena, koje se gade i vrijeđaju inteligenciju građana, sve je očiglednija.

Ipak, najveća snaga i najveća nada za prosperitetnu budućnost BiH su građani koji imaju najjače oružje od kojeg strepe višedecenijski bh vlastodršci, a to je olovka kojom će na narednim izborima izabrati mir, stabilnost, ekonomski prosperitet i evropsku budućnost, umjesto nacionalističkih povika, političkih tenzija, podobnog stranačkog i rodbinskog zapošljavanja, vladavine oholih i od građana otuđenih pojedinaca.


Upravo ti i takvi pojedinci i trebaju biti zabrinuti i u panici, a građani ne treba da se boje!