Petak, 17.05.2024.

Uoči izbora u Hrvatskoj: Na snazi izborna šutnja čije kršenje nije kažnjivo

Subota, 04.07.2020. | Najnovije | Region | Vijesti

U Hrvatskoj će se u nedjelju održati parlamentarni izbori, a HDZ i SDP su po anketama gotovo izjednačeni. Već sada je jasno da će pitanje buduće vlasti zavisiti od koalicije sa manjom strankom. Na taj način Domovinski pokret Miroslava Škore mogao bi igrati značajnu ulogu, ako ne biti i presudan.

U međuvremenu je od sinoć na snazi izborna šutnja koja će trajati sve do 19 sati u nedjelju, kada bi trebala biti zatvorena biračka mjesta.

Na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objašnjava se da se “za vrijeme izborne šutnje zabranjuje javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela”.

Ipak, isto tijelo na jučerašnjoj press konferenciji istaklo je da oni mogu samo upozoravati na kršenje izborne šutnje i da sankcije nisu propisane zakonom: „Sve je na savjesti medija, građana i kandidata”, kazali su iz DIP-a.

Različita pravila za Evropske izbore

Kada je riječ o izborima za Evropski parlament, kršenje izborne šutnje nije jeftino. Kazne za kršenje šutnje na tim izborima su ozbiljne i iznose od oko 750 KM, pa čak do 125.000 KM, u zavisnosti da li ste fizičko lice, kandidat, pravna osoba isl. U ovom slučaju kršenje izborne šutnje se prijavljuje DIP-u, koji onda procjenjuje navode, a ako zaključi da su istiniti, slučaj se prosljeđuje na prekršajni sud.