Petak, 19.04.2024.

Potražnja ogromna, količine nedovoljne – BiH ostala bez komercijalnih vakcina za sezonsku gripu

Četvrtak, 03.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Komercijalne vakcine protiv sezonske gripe ove godine neće biti u BiH. Proizvođač Sanofi Pasteur prije 24 sata otkazao je isporuku vakcina za tržište naše zemlje, koja je ranije bila dogovorena. Potvrdio je to za Raport Asaf Salčinović iz kompanije Pharma Maac, koja je uvoznik i distributer vakcina.

“Dobili smo obavijest od kompanije Sanofi da 12.500 vakcina koje su trebale ići u komercijalnu ponudu, neće biti isporučene BiH, iako su davno rezervirane i za njih je spremna uvozna dokumentacija. Prema dopisu koji smo dobili, ogromna je potražnja na globalnom tržištu za vakcinom protiv sezonske gripe i Sanofi je doze odlučio preusmjeriti na tržišta zemalja Evropske unije”, kazao je Salčinović.

Dodao je kako je ove godine potražnja u našoj zemlji za vakcinom ogromna, kao nikada do sada, te da je i tih 12.500 doza koje su bile obećane, zapravo bile nedovoljne.

“Mi smo se kao kompanija koja je uvoznik vakcina Sanofi obratili svima koji su imali rezervacije i iščekivale drugi kontingent da je kompanija promijenila odluku. Osim BiH, bez naručenih vakcina ostale su i neke druge zemlje”, napominje Salčinović.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.