Petak, 17.05.2024.

Irma Baralija: Da nije bilo moje tužbe, izbora ni ove godine u Mostaru ne bi bilo jer bi se čekalo na izmjene Izbornog zakona koji je pretvoren u bojno polje

Četvrtak, 03.12.2020. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Nositeljica liste BH Bloka Mostar – SDP, Naša stranka za izborno područje Stari grad na izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara u intervjuu za Dnevni list govorila je o aktuelnim dešavanjima i predstojećim izborima u Mostaru, ambicijama, problemima u Mostaru itd.

Irma Baralija se prije dvije godine odvažila i tužila Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom u Strasbourgu zbog neodržavanja izbora u Gradu Mostaru od 2008. uslijed nejednake vrijednosti glasova svih birača u ovoj izbornoj jednici.

Navela je kako joj njezina država ne dozvoljava jedno od osnovnih ljudskih prava, te je na kraju ostvarila veliki uspjeh. Sud ne samo da je presudio u njezinu korist, već je i naložio da se u datom roku rješenje mora postići. Sve je navelo lidere dviju stranaka koje čine državnu vlast zajedno s SNSD-om i DF-om – HDZ BiH i SDA da sjednu i potpišu rješenje za Mostar koje je dvije godine ranije dogovoreno na pregovorima devet parlamentarnih stranaka.

Jeste li vjerovali u trenutku tužbe protiv Bosne i Hercegovine u Strasbourgu da će rasplet biti ovakav?

-Da nisam, ne bih ništa ni pokušavala. Naš sustav, od obrazovnog do pravosudnog, u svakom smislu je loš, kriminogen, nepotistički i kakav god negativni prefiks da mu date teško ćete pogriješiti, međutim to nas ne amnestira da ne radimo ništa. Samo konstantnim stvaranjem pritiska mi one koje smo dosad birali možemo natjerati da rade. Međutim, tu su sad izbori i nadam se da će građani i građanke izabrati one koji će za njihovo dobro raditi i bez pritiska, sami od sebe, jer im je to posao.

Sud je u Vašem slučaju donio odluku u kojoj je naloženo rješenje, što u presudama koje se odnose na našu zemlju ranije nije bio slučaj. Vjerujete li da bi se da nije bilo naloga Suda, stvari odvijale kao što jesu?

-Ne. Izbori ni ove godine u Mostaru ne bi bili održani, čekalo bi se na izmjene Izbornog zakona do kojih opet ne bi došlo jer je Izborni zakon pretvoren u bojno polje, još jedno mirnodopsko oružje za nastavak rata preko kojeg se jedni predstavljaju kao branitelji države, a drugi kao branitelji hrvatskog naroda. Bili bismo tko zna još koliko taoci te njihove borbe koja samo služi za skretanje pozornosti s kriminala kojeg rade u pozadini.

Kako ste se osjećali na dan potpisa sporazuma u Mostaru?

-Osjećanja su bila pomiješana. Moram reći da sam ipak bila malo idealista i očekivala da će presuda biti implementirana tako da se izbori održe po principu kako se održavaju u zapadnim demokratijama. Ovdje ipak neće biti taj slučaj, stvoren je njegov blagi privid. Mi smo po područjima podijeljeni, tako da ta područja odgovaraju etničkim podjelama. Ide se čak dotle da imate da se jedan dio naselja Potoci, u kojemu su Hrvati većina, pripisuje dijelu grada kojem geografski ne pripadaju samo zato jer su u tom dijelu grada većina Hrvati. Također, naravno da mi je nelagodu stvarao i pokušaj da se za izbore u Mostaru zasluge pripišu Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću. Isto tako dobro znam da nisam jedina koja te stvari prepoznaje, ima nas mnogo, i vjerujem da će to biti jedan od razloga zašto će upravo takve politike Mostarci i Mostarke sankcionirati i nagraditi Našu stranku, odnosno BH blok kao koaliciju Naše stranke i SDP-a. Ovdje bih dodala da dio medija sve što se pozitivno događa u zemlji nastoji pripisati njima.

S kim ste u međuvremenu iz Europe imali priliku razgovarati o Mostaru, tužbi i izborima?

-Svjesna važnosti popravljanja diplomatskih odnosa i veza Mostara sa svijetom, kao i partnerima te možda i potencijalnim ulagačima, često sam u kontaktu s predstavnicima većine veleposlanstava u BiH. Ostvarujem redovite kontakte i sa zastupnicima u EU Parlamentu, a koji su iz liberalne porodice u kojoj punopravno članstvo ima i Naša stranka, aktivno sudjelujem na europskim konferencijama i diskusijama koje se tiču BIH… Evo, naprimjer za dva dana sam panelistkinja na dvodnevnoj konferenciji koju organizira Courrier des Balkanes povodom obilježavanja 25 godina od potpisivanja Daytona  a koja se tiče Bosne i Hercegovine danas, izazova s kojima se susrećemo i načina na koje Francuska možda može u narednom periodu da bude više vidljiva i angažirana na cijelom teritoriju BiH, pa i u Mostaru. Dakle, kontakata, razgovora i diskusija je mnogo na različitim razina, dat ćemo sve od sebe da neki od njih poluče i malo konkretniju saradnju ili projekte kroz Gradsko Vijeće u Mostaru naredne godine.

Što stranci ustvari očekuju od ovih izbora i kakvo je njihove viđenje trenutnog stanja u gradu?

-Vjerujem da ogromna većina njih želi promjene u Mostaru. Oni pretežno dolaze iz zemalja koje su se pokazale kao veliki prijatelji Mostara i BiH. Ono što je, međutim, problem je to što neki od njih i kada se stvari ne odvijaju u smjeru progresa ne govore to izričito, već pristaju na izabrane kao na svoje partnere. U drugim zemljama to nije slučaj. Zna se, naprimjer, kakav odnos imaju s Lukašenkom. Razlika između ovdašnjih etnolidera i Lukašenka nije velika.

Vjerujete li da će nakon potpisa sporazuma za Mostar doći do nastavka pregovora HDZ-a i SDA o Izbornom zakonu i da li je realno ili nerealno očekivati da do tih izmjena zaista i dođe?

-Sigurno će se ta priča oko Izbornog zakona razvlačiti i koristiti na ovaj ili onaj način u narednom periodu ali ne vidim da je realno da se makar u narednoj godini postigne ikakav dogovor po ovom pitanju.

Kampanja je u jeku. Dosta vremena proveli ste na ulicama grada. Kakvo je raspoloženje građana?

-Većina građanki i građana želi promjene, razgovorljivi su, svjesni toga što treba promijeniti, vide kandidate BH bloka kao nekog tko može realizirati njihova očekivanja, sretni su jer mogu ponovo birati, sve to, naravno, ulijeva i u nas veliki optimizam.

Jeste li nailazili na neprijatnosti?

-Ne. Mostarci i Mostarke nisu ljudi koji će nekom zbog političke pripadnosti praviti neugodnosti. Plaćenici i huligani koji Mostar predstavljaju u lošem svjetlu svoja nedjela rade pod okriljem noći ili internetske anonimnosti. Mi smo priča dana, mostarskog sunca, ali i bure koja će rastjerati tamu po Mostaru, što većina građana i priželjkuje.

Naša stranka u HNŽ-u dosad nije uspjela preći prag. Ipak, vjeruje se da će mjesta u Gradskom vijeću biti za vas. Na koliko pozicija računate?

-Naša stranka je u Mostaru osnažila. Činjenica jest da nismo prešli prag za Skupštinu HNŽ-a 2018, ali, ako pogledate biračka mjesta, lako ćete ustanoviti da je Naša stranka osvojila približno jednak broj glasova u svim mostarskim kvartovima bez obzira na stranu Neretve na kojoj se nalaze. Mi smo, znači, zahvatili široko i toj mreži naših simpatizera u međuvremenu, a pogotovo nakon presude iz Strasbourga, se priključio veliki broj ljudi. Ne treba zaboraviti da Naša stranka u ove izbore ne ulazi sama, nego s SDP-om, koji ima tradicionalnu biračku bazu, a koja će na ovim izborima također biti proširena, jer smo još pred prošle izbore i jedni i drugi otvoreno rekli ne nacionalnim strankama i u tome ostali dosljedni.

Koliko može BH blok u prosincu?

-Nezahvalno je govoriti i prognozirati točan broj mandata, ali jedno je sigurno: BH blok će nakon ovih izbora u Mostaru biti faktor bez kojeg se nijedna odluka u gradu neće moći donijeti.

Kako biste ocijenili suradnju s SDP-om?

-Suradnja je dobra. Svjesni smo naših razlika ali i zajedničkih neprijatelja, onih koji nam žele nestanak s političke scene i koji su spremni u tu svrhu mnogo toga učiniti, a sve zbog toga da ovu zemlju i njene građane mogu neometano voditi u propast, a sebe materijalno bogatiti. Samo udruženi možemo ih pobijediti i to će se desiti.

Podržala vas je i Prva mostarska partija…

-Mislim da su donijeli odličnu, pa i hrabru odluku, rekla bih, kada su prepoznali kvalitet i podržali naš program, a i do sada su se pokazali kao fer i korektna konkurencija evo konkretno na području Stari grad na kojem sam ja nositeljica liste BH bloka. Nadam se da ćemo i ostatak kampanje voditi u tom duhu te, ukoliko dobijemo mandate, uspješno suradjivati i u Vijeću.

I u kampanji i prije nje doživjeli ste otvorene napade botova na internetu. Često se ponavlja snimak u kojem govorite o ratu. Tko stoji iza toga i zašto ste meta samo Vi?

-Neću nikog direktno prozivati. Stoje oni kojima sam poljuljala sistem unutar kojeg jedino mogu biti vlast – sistem zasnovan na strahu, na emotivnim i egzistencijalnim ucjenama birača i na mržnji.

Uživate veliku podršku kolega iz Sarajeva. Oni su već dva puta bili u Mostaru. Koliko je to važno posebno uzimajući u obzir njihov uspjeh?

-Jako je važno. Mi pretendujemo na promjenu stanja u cijeloj BiH i borba u Sarajevu nije samo borba za Sarajevo, nego za cijelu BiH, kao što ova mostarska nije samo borba za Mostar, nego opet za cijelu BiH. Sarajevo je jedan od orijentira u kojem pravcu treba ići kao što će i Mostar to postati nakon ovih izbora.

Može li Mostar u prosincu dočekati ono što su prije mjesec Sarajevo, Banja Luka i još neki centri?

-Naravno. Veliki broj građana i građanki Mostara su odavno napravili veliku političku promjenu, tako što su otišli iz Mostara u zemlje gdje su vratili građansko dostojanstvo sebi. Mi, koji smo ostali, u sve većem broju smo svjesni da politički sustav iz tih zemalja trebamo prenijeti ovdje ako mislimo opstati, ali i vratiti našu djecu, prijatelje, braću, sestre nazad.

Mnogi Vas vide na mjestu gradonačenice Mostara u budućnosti. Imate li te ambicije?

-Zasad samo razmišljam kako što uspješnije uraditi predizbornu kampanju i doći do što većeg broja Mostaraca i Mostarki kako bismo ih saslušali, ali i predstavili naše ideje, program, viziju boljeg Mostara te pozvali da nam daju šansu i potporu 20. prosinca. A što se tiče izbora gradonačelnika ili gradonačelnice, pošto se ova funkcija u Mostaru ne bira izravno na izborima nego tek kasnije, u Vijeću, stava smo da taj most treba prelaziti i o njemu se brinuti tek kad do njega dođemo.

Što vidite kao ključne probleme Mostara danas?

-Mislim da smo mnogo i glasno govorili proteklih godina o problemima koji nas muče poput ekološke bombe na Uborku, opće infrastrukturne zapuštenosti grada, netransparentnosti rada Gradske uprave i samog Gradonačelnika, sumnjivog trošenja proračunskog novca, uništenih javnih poduzeća… Svemu tome sada dodajemo i priličnu ekonomsku krizu kroz koju prolazimo kao posljedica pandemije i propasti turističke sezone.

I za kraj, što biste prvo mijenjali i šta možemo očekivati u budućem periodu?

-Mnogo je posla i zadataka pred nama, a glavni cilj nam je da u što kraćem roku “pospremimo“ što više stvari, mada smo svjesni za neke od tema koje smatramo prioritetom, poput Uborka, kolektora, rješavanja stečajnog postupka u kojem se već šestu godinu nalazi Komos, izgradnje novih parking garaža, reorganizacije Aerodroma, će trebati malo više vremena, ali makar želimo da u prvih nekoliko mjeseci odredimo plan i definiramo rješenja u pravcu kojih se trebamo kretati. Za neke druge projekte poput uredjivanja dječijih igrališta, parkova, infrastrukturee u i oko vrtića, otvaranja i davanja na korištenje zapuštenih prostora i slično, će trebati manje vremena i nadam se da će promjena nabolje u ovim aspektima biti vidljiva već u prvoj godini rada novog saziva Vijeća. Dat ćemo sve od sebe da tako bude.