Petak, 29.03.2024.

Skaka otvorio Drugi Internacionalni kongres dječje i adolescentne psihoterapije

Srijeda, 02.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Drugi Internacionalni kongres dječje i adolescentne psihoterapije pod nazivom “Značaj i mogućnosti psihosocijalne podrške u zaštiti djece i mladih, u doba i poslije COVID-19 pandemije” ove godine održava se od 2. do 4. decembra u online formatu, putem Zoom platforme.

Gradonačelniku Abdulahu Skaki pripala je čast da otvori ovaj prestižni naučni skup na kojem učestvuju brojni eminentni stručnjaci.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Sarajevo po drugi put domaćin ovog svjetskog skupa. Organiziranje ovakvih i sličnih naučnih manifestacija je više nego potrebno i poželjno. Pogotovo što je svima nama cilj da udruženi činimo još više na izgradnji boljeg, sigurnijeg svijeta za našu djecu i mladost“, kazao je Skaka i istakao da je pomoć stručnih ljudi i nauke od vitalnog značaja.

Grad Sarajevo posvećuje veliku pažnju radu sa mladima, a posebno njihovoj dobrobiti.

Gradonačelnik je naglasio da u ovim vanrednim okolnostima, kada se suočavamo sa pandemijom koronavirusa, kao zajednica, ali i kao pojedinci, moramo pozitivno razmišljati i djelovati u pravcu stvaranja okruženja u kojem će svi oni imati jednake šanse i mogućnosti da se razvijaju i napreduju.

„Želimo da mladi žive zdravo, da budu uspješni i kreativni, dobiju potrebna znanja i vještine. Zato zajedno sa svojim porodicama, učiteljima, nastavnicima i profesorima, zavređuju našu podršku i brigu. Ulažući u svoje mlade sugrađane, Grad Sarajevo značajno ulaže u svoju budućnost“, podcrtao je Skaka uz zahvalnost domaćinima Kongresa što su prijestolnici podarili jedan ovako prestižan naučni kongres.

Kongres u trajanju od tri dana prilika je za razmjenu iskustava, istraživanja, primjera dobre prakse, kao i unaprjeđenje razumijevanja o uticaju pandemije na mentalno zdravlje i psihosocijalnu dobrobit.

Nove informacije i ideje stručnjaka iz naše zemlje, zemalja regiona, Evrope i svijeta, kroz plenarna predavanja, okrugle stolove i praktične primjere, opisat će niz preventivnih modaliteta, obrazovnih, pravnih, socijalnih, medicinskih, terapijskih i rehabilitacijskih aktivnosti usmjerenih na zaštitu djece i njihovih porodica.