Ponedjeljak, 29.04.2024.

Mostar i kumovanje Ezdea i Hadezea – ako padne jedan kum, morat će pasti i drugi!

Srijeda, 02.12.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Postoje razlozi zasto Bošnjak nikada nije dobio Nobelovu nagradu, ali nije ni Zlatnu loptu. Ali, razlozi iz kojeg Bošnjaci ne mogu biti ministri finansija i trezora Bosne i Hercegovine, direktori Uprave za indirektno oporezivanje, ministri finansija Federacije, direktori SIPA-e, Granične policije Bosne i Hercegovine, razlozi da ne mogu biti ni premijeri u HNK, ministri finansija ili obrazovanja u SBK ili gradonačelnici Mostara, leže u odnosima kumova Esdea i Hadezea.

Ezdea podučava u kampanjama da je kum Hadeze za Bosnu neprijateljska stranka i to traje sve do zatvaranja biračkih mjesta. Čim se glasovi prebroje, Esdea velikodušno prepusti kumu Hadezeu sve gore pobrojane pozicije i još dosta pride.

Takva kampanja je i ova koja se trenutno odvija u Mostaru. Po toj Ezdea matrici, svaka kandidatura koja nije Ezdea je izdaja.

Svi kandidati u Višegradu, Jajcu, Novom Travniku i Mostaru, koji nisu Ezdea su izdajnici. U Novom Travniku, kandidat NiP-a je izdao bošnjačke interese, iako je po broju glasova bio daleko ispred kandidata kojeg je podržala Esdea.

Ne postoji varijanta u kojoj je Ezdea osujetila pobjedu kandidatu NiP-a, nego isključivo varijanta gdje su drugi osujetili pobjedu Ezdea.

Ekskluzivno pravo na zastupanje Bošnjaka, po toj matrici ima samo Ezdea. Pasivno biračko pravo, mogu imati samo oni sa članskom Ezdea. Takav pristup danas se nameće kroz sve zvanične ali i one sive i nezvanične mainstream kanale Ezdea.

Takvu kampanju i takvu pobjedu ovih dana u Mostaru očekuje Ezdea. Bori se Ezdea protiv Hadezea tako što radi i prepisuje sve što radi kum Hadeze.

Radi Ezdea godinama isto i uporno čeka drugačije rezultate. Bošnjaci, izgleda izlaze iz sanduka koji je skovala Ezdea. Ako padne jedan kum, morat će pasti i drugi, jer su u istom kolu.