Subota, 20.04.2024.

Ministar saobraćaja pozvao na strpljenje i otkrio kada bi kolapsu u Sarajevu mogao doći kraj

Petak, 02.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Početak rekonstrukcije dijela tramvajske pruge u Sarajevu izazvao je veliki saobraćajni kolaps, nervozu i nezadovoljstvo vozača, ali i pješaka. 

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem je pozvao sve građane na strpljenje te kazao da će se saobraćaj rasteretiti u narednih desetak dana.

Kako je kazao Kalem ovi radovi se nisu mogli odvijati samo u večernjim satima zbog specifičnosti tehničkog rješenja “S” krivine. On je dodao, čak i da se odlučilo navečer raditi, ne bi se mogao uspostaviti nesmetan saobraćaj s obzirom na iskope i rovove koji će biti nasred ceste, piše Klix.

“Nema nikakve logike puštati nekoga da prolazi preko tog rova, a s druge strane radovi će se odvijati 24 sata i molim građane da se strpe sedam do 10 dana dok ne saniramo ovaj dio ‘S’ krivine odakle smo počeli. Nakon toga će se saobraćaj koliko je moguće normalizovati s dvije saobraćajne trake koje će ići direktno prema gradu”, kazao je Kalem.

Mnogi građani su nezadovoljni i zbog perioda tokom kojeg se odvijaju ovi radovi. U anketi koju smo radili posebno su naglasili da se sve ovo moglo završiti za vrijeme karantina u martu ove godine kada nije radio gradski prijevoz i intenzitet saobraćaja je bio generalno manji.

“Uz svu intenciju da se trenutna rekonstrukcija uradi u tom periodu, to je otežao proces javnih nabavki koje su u našoj državi komplikovane. S obzirom na to da je nabavka veća od 250.000 KM, ona se produžila na 45 dana i dodatni žalbeni rok to se odužilo. Ovaj projekt je spreman već tri godine, javna nabavka je padala i mi smo sada uspjeli izabrati izvođača radova kako bi mogli početi. Iskoristili smo priliku dok još ima lijepog vremena da se ovo završi s obzirom na to da je rok za izvođenje radova 40 dana, ali ne sumnjam da će ovaj izvođač završiti i ranije”, dodao je Kalem.

rijednost ovih radova je skoro 584.000 KM i riječ je o sanaciji pruge u dužini od skoro 369 metara. Ne radi se o sanaciji “S” krivine u oba smjera, već samo u jednom.

“U prvom segmentu se radi ‘S’ krivina kod Zemaljskog muzeja, pa onda kompletna ulica kada ćemo pustiti dvije saobraćajne trake do spoja s ulicom Vrbanja. Treći segment će biti raskrsnica na spoju ulica Zmaja od Bosne i Vrbanja za šta će biti potrebno tri do četiri dana. I posljednji segment je od Vrbanje do tramvajske stanice Marijin Dvor. Neće biti ovakva obustava saobraćaja tokom svih ovih 40 dana, već će se u narednih desetak pustiti dvije saobraćajne trake prema gradu što će smanjiti trenutne gužve”, istakao je Kalem.

Kalem je kazao da se saobraćaj zbog navedenih radova trenutno preusmjerava u ulicu Franje Račkog pored Zemaljskog muzeja koja vodi prema Vilsonovom šetalištu, zatim na ulicu Kotromanića i izlazi se na ulicu Hiseta gdje je raskrsnica sa semaforom.

“Kada se bude radila druga faza, bit će dozvoljeno saobraćanje ulicom Zmaja od Bosne, a to će biti tako i tokom treće i četvrte faze radova. Važno je naglasiti da je tokom trajanja ove prve faze radova u narednih desetak dana koliko bude trajala dozvoljeno vozilima da saobraćaju Vilsonovim šetalištem onih 100 metara nakon preusmjerenja kod Zemaljskog muzeja s obzirom na to da je inače taj dio zatvoren za vozila poslije 17.00 sati”, rekao je Kalem.

Za vrijeme ovih radova, vrši se i rekonstrukcija tramvajske stanice na Otoci u pravcu Ilidže koja je počela još u februaru ove godine, ali kako je istakao Kalem, obustavljena je jer je bilo potrebno raspisati javni poziv za nabavku zbog nepredviđenih dodatnih radova.

“Niko prije mene nije razmišljao o tom problemu da će tramvajska stanica doći u koliziju s rekonstrukcijom tramvajske pruge. Dakle, u trupu pruge dolazi cijev za odvodnju pruge gdje bi napravili stajalište pa onda ga poslije štemati da bi se postavljale cijevi. Sistemski radimo sve stvari i planiramo nastaviti rekonstruisati sva ostala stajališta “, naveo je Kalem.

Kalem je posebno naglasio da navedeni radovi nisu predizborni te dodao da u tome ide prilog da je Ministarstvo saobraćaja KS, na čijem je čelu oko šest mjeseci, za taj period otvorilo više od 87 gradilišta u koja je uloženo 73 miliona KM.

“Radilo se i u doba pandemije, tokom dana i noćnih sati kada smo iskoristili policijski sat. Bitno je istaći da počinje rekonstrukcija Drinske ulice koja će se također raditi u noćnim satima od 22:00 do 06:00 sati ujutro. Gdje god možemo primjenjujemo noćni rad da ne bi opterećivali saobraćaj”, istakao je Kalem.

(Klix)