Četvrtak, 28.03.2024.

Prvi korpus Armije RBiH dao je veliki doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine

Utorak, 01.09.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Na današnji dan, prije 28. godina formiran je Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, na prijedlog načelnika Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, generala Sefera Halilovića, prema odluci vrhovne komande Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini. Za njegovog prvog komandanta postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Neophodno je naglasiti da su tri brigade Prvog korpusa ponijele počasne nazive “Slavna”, a četiri naziv “Viteška”. Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, a od toga broja 238 posthumno, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i 19 pripadnika ratnim priznanjem “Srebreni štit”.

Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 boraca Prvog korpusa “ugradilo” je svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine Prvom korpusu je dodijeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Danas će u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo nizom aktivnosti biti obilježena 28. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce – branitelje Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i poginule civile, koji su živote ugradili u njene temelje.

Planirano je odavanje počasti i polaganje cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Šehidskom mezarju Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, mezarju kod Alipašine džamije te groblju “Lav”, mezarju “Stadion”, groblju “Sveti Josip” te groblju “Sveti Marko”.

Općinske delegacije na spomen-obilježjima i mezarjima odat će počast i položiti cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na područjima svih općina Kantona Sarajevo.