Ponedjeljak, 20.05.2024.

Google mora da plati 62 miliona: Pratio lokaciju korisnika čak i kada su to odbili

Četvrtak, 25.04.2024. | Najnovije | Tehnologija

Kompanija Google moraće da plati 62 miliona dolara odštete zbog praćenja lokacije bez pristanka korisnika.

Ova svota biće isplaćena grupi korisnika, a rezultat je istrage koja je dokazala da je Google čuvao njihovu istoriju lokacije čak i nekon što nisu pristali na to, prenosi B92.

Prije šest godina, Google je uveravao korisnike da njihovi podaci neće biti praćeni ako su isključili opciju istorije lokacije na njihovim uređajima, ali je istraga koju je sprovela agencija AP pokazala da su stvari ipak stajale malo drugačije.

Rezultat je takav da će dio pomenute svote biti raspoređen na 21 neprofitnu organizaciju, koje će to zatim proslijediti svojim štićenicima. Dalje, 18,6 miliona dolara biće isplaćeno za advokatske naknade, a kako je sudija Edvard Davila rekao, ova tužba je bila “ekstremno uspješna”.

Google je, kako se navodi u dokumentu kojim se potvrđuje nagodba, morao da prestane da prati lokaciju korisnika istog trenutka kada su isključili ovu opciju u podešavanjima svog Google naloga.

Umjesto toga, navodi se, čak i kada je ova opcija bila isključena, svaki put kada bi korisnici uključili neki Google servis, njihova lokacija je bila praćena – ovo uključuje i aplikacije kao što su Google Maps, apliakcije za vremensku prognozu, pa čak i pretragu putem Google Chrome pregledača.