Petak, 03.05.2024.

Ovi kućni aparati vas “špijuniraju”: Prikupljaju više podataka nego što je potrebno da bi funkcionisali

Nedjelja, 10.09.2023. | Tehnologija | Zanimljivosti

Rezultati koje je objavio sajt Which? pokazuju da kompanije prikupljaju mnogo više podataka nego što je potrebno da bi proizvod funkcionisao.

Uređaji koji se svakodnevno koriste, poput pametnih zvučnika, kamera na vratima, televizora pa čak i mašina za pranje veša, špijuniraju porodice, pokazalo je istraživanje.

Otkriveno je da standardni uređaji u domaćinstvu “hvataju” i dijele privatne informacije s velikim tehnološkim kompanijama, kao što su Google, Amazon, Facebook i TikTok. Vjeruje se da kompanije i njihovi poslovni partneri koriste informacije da bi ciljali ljude oglašavanjem na pametnim telefonima i drugim uređajima, piše Daily Mail.

Rezultati koje je objavio sajt Which? pokazuju da kompanije prikupljaju mnogo više podataka nego što je potrebno da bi proizvod funkcionisao. Google Nest proizvodi, koji uključuju bezbjednosne kamere, pametne zvučnike, kamere za zvona na vratima, sisteme za kontrolu grijanja, prikupljaju ogromnu količinu informacija o lokaciji ljudi koji se povezuju putem pametnih telefona koristeći Android operativni sistem. S druge strane, ti isti proizvodi prikupljaju znatno manje informacija kada se korisnici na njih spajaju preko Apple iPhonea.