Petak, 29.03.2024.

Novčanik za metaverzum postaje naša budućnost?

Subota, 25.06.2022. | Najnovije | Tehnologija

Iako je Meta Pay u suštini ista alatka kao i ranije, samo sa Meta brendiranjem, Zuckerberg kaže da kompanija radi na nečemu što će omogućiti korisnicima da upravljaju svojim identitetima, artiklima i načinima plaćanja u digitalnom svijetu, za koji Meta tvrdi da će postati naša budućnost.

Kompanija je ranije već spominjala ove planove – u majskoj najavi rebrendiranja za Meta Pay također je pomenuto da se “istražuje kako bi iskustvo jednog novčanika moglo izgledati” na polju plaćanja i čuvanja vašeg identiteta i digitalnih predmeta.

Zuckerbergova objava se uglavnom fokusira na to kako će kompanijin metaverzum novčanik omogućiti dokaz o digitalnom vlasništvu; on pominje kako se može koristiti za kreiranje i kupovinu “digitalne odjeće, umjetnosti, video zapisa, muzike, iskustava, virtuelnih događaja i još mnogo toga”.

Ovakav koncept novčanika, koji dokazuje da posjedujete digitalne predmete, djeluje u velikoj mjeri kao kripto novčanici koji sadrže NFT. Iako se u Zuckerbergovoj objavi uopšte ne pominje blockchain, kompanija je nedavno radila na integraciji NFT-a u Instagram i Facebook. Ipak, nije pomenuto da li Meta planira da zaista izgradi svoj metaverzum koristeći kriptovalute ili će samo uzeti inspiraciju iz tog sektora.

Novčanik koji je Zuckerberg najavio vjerovatno nećemo vidjeti u nekom bliskom periodu – posebno ako je zamišljen da bude interoperabilan na osnovu standarda koji još ne postoje, prenosi Verge.