Petak, 29.03.2024.

Jesu li poruke na WhatsAppu sigurne? Ova četiri znaka ne bi trebali zanemariti!

Srijeda, 23.02.2022. | Najnovije | Tehnologija

Od javnih statusa do malwarea koji se šire PC verzijom WhatsAppa, ovo su stvari na koje biste definitivno mogli obratiti pažnju

WhatsApp, platforma za razmjenu poruka u vlasništvu bivšeg Facebooka i trenutne Mete, jedna je od popularnijih aplikacije svoje vrste. Koristi ju oko milijardu ljudi koji svaki dan razmjenjuju preko 65 milijardi poruka. Popularne aplikacije obično sa sobom povlače i povećan rizik od hakerskog napada, prije svega zato jer imaju velik broj potencijalnih meta.

Neko će, računaju kriminalci, prije ili kasnije nasjesti.

Malware u verziji za preglednik

WhatsAppova velika baza korisnika čini ga idealnom metom za kriminalce koji vrlo često za napad koriste WhatsApp Web. WhatsApp je godinama dozvoljavao otvaranje web stranica, preuzimanje aplikacije za PC, skeniranje koda i korištenje WhatsAppa na računaru.

S obzirom da na PC-u možete instalirati softver koji potječe s raznih stranica, dok vam za to na Androidu i iOS-u treba store, hakeri to znaju iskoristiti. Ako slučajno s krivog mjesta preuzmete aplikaciju, moguće je da se radi o hakiranom softveru koji glumi WhatsApp i na vaš računar instalira spyware.

Drugi pristup uključuje društveni inženjering i phishing gdje aplikacija koja glumi WhatsApp od korisnika traži telefonski broj za provjeru i nakon toga ga zatrpa lažnim pozivima, prevarantskim porukama i tako dalje.

Ako imate PC i želite pokrenuti WhatsApp, legalnu verziju WhatsAppa možete preuzeti za Windows ili Mac računare.

Sigurnosne kopije bez enkripcije

Poruke koje šaljete u WhatsAppu su enkriptirane na dva kraja što znači da ih možete čitati samo vi i primatelj. Ovo, doduše, ne štiti poruke nakon što one stignu na vaš telefon, objašnjava Makeuseof.

WhatsApp dozvoljava sigurnosnu pohranu razgovora na Androidu i iOS-u, dok lokalna pohrana podataka postoji na uređaju, a ona na oblaku nalazi se na Driveu ili na iCloudu. Obje vrste pohrane sadrže dekriptirane verzije sadržaja koje imate na vašem smartfonu.