Petak, 02.12.2022.

Letjelica Orion obavila prelet iznad Mjeseca

Utorak, 22.11.2022. | Tehnologija | novinarka

Letjelica američke svemirske agencija NASA-e uspješno je obavila prelet iznad površine Mjeseca.

Riječ je o misiji Artemis 1, čiji je cilj bio da svemirska letjelica/kapsula Orion obavi prelet lunarne površine na visini od 130 kilometara. Nakon što je misija izvršena, slijedi povratak Oriona na Zemlju.

Kontakt s letjelicom je prekinut u trajanju od 34 minute tokom ovog manevra koji je izvršen na daljoj strani Mjeseca. Potom je signal ponovo uspostavljen, a letjelica je poslala fotografiju Zemlje. NASA je saopćila da je misija Artemis 1 premašila očekivanja nakon prošlosedmičnog lansiranja.

“Ovo je jedan od onih dana o kojima ste razmišljali i sanjali dugo. Vidjeli smo kako Zemlja ‘nestaje’ iza Mjeseca dok smo slali letjelicu iza njega pripremajući se za povratak ljudi na lunarnu površinu, koji će uslijediti za nekoliko godina. Ovo mijenja sve”, izjavio je direktor letova u NASA-i Zebulon Scoville.

Letjelica Orion je letjela iznad lokacija određenih za slijetanje misija Apollo 11, 12 i 14. Njena misija je počela u srijedu prošle sedmice lansiranjem rakete SLS iz Svemirskog centra Kennedy. SLS je najmoćnija raketa u NASA-inoj historiji, a ona je uspješno poslala letjelicu Orion na put oko Mjeseca, koja je već poslala nekoliko fotografija sa svog putovanja.

Podsjetimo, astronauta u ovoj misiji nije bilo, nego su u letjelicu smještene tri lutke opremljene hiljadama senzora. Zadatak ovih senzora je da prikupe podatke čijom će analizom biti utvrđeno da li će okruženje biti povoljno za čovjeka. Riječ je o različitim senzorima poput onih za radijaciju i pokret, a tu su i akcelerometri.

Sve ovo je izuzetno važno, jer ako misija prođe prema planu, astronauti će u okviru misije Artemis 2 krenuti na put oko Mjeseca. Misija Artemis 3 podrazumijeva slijetanje prve žene na Mjesec, kao i prve tamnopute osobe.

klix