Petak, 02.12.2022.

Browser Opera dobio brzi pristup TikToku

Srijeda, 16.11.2022. | Najnovije | Tehnologija | Urednica

Opera je poznata po “ugrađivanju” društvenih mreža u svoj browser, a sada je ta praksa prošinera na trenutno najpopularniju platformu.

Browser Opera je kroz novi update dobio brzi pristup TikToku i to putem bočne trake. Opcija vodi na web verziju TikToka, no ipak je korisna onima koji žele provjeriti svoj feed tokom radnog vremena ili objaviti klipove s kompjutera.

Pristup TikToku je nova opcija u nizu nakon što je browser Opera isto učinio za Instagram, Facebook Messenger i WhatsApp. Također, omogućen je pristup media player bočnoj traci gdje su smještene usluge poput Apple Musica i Spotifyja. To su i dalje web aplikacije, no u Operi se nadaju da će privući korisnike koji radije ne bi pokretali odvojene nativne aplikacije ili mijenjali tabove.

Uvođenje TikToka je širenje poznate strategije s ciljem privlačenja korisnika Chroma i Safarija, a to pokušava integrisanjem korisnih ili bar popularnih usluga.

Browser Opera je povećao svoj udio na tržištu u proteklih nekoliko godina, odnosno s 2,3 posto u oktobru 2019. godine na gotovo 3,6 posto tri godine kasnije. Ipak, i dalje je na dalekom petom mjestu.