Četvrtak, 28.03.2024.

ID.XTREME, Volkswagenov koncept za offroad vožnju

Srijeda, 14.09.2022. | Globus | Najnovije | Tehnologija

Nastao na temelju modela ID.4, opremljen pogonom na sve kotače i oklopljen poput terenca, ID.XTREME je novi koncept električnog offroad vozila, kako ga vide u Volkswagenu.

Maksimalne emocije i želja za avanturom – to su bili motivi koji su inspirirali Volkswagenove stručnjake koji su osmislili novi koncept električnoga terenca ID.XTREME. Ovo vozilo namijenjeno je onima kojima je automobil više nego puko prijevozno sredstvo, a trebao bi im omogućiti uživanje u vožnji bilo na cesti, bilo izvan nje.

ID.XTREME je novi koncept terenskog vozila, nastao na modularnoj električnoj platformi MEB i podvozju SUV-a ID.4, uz dodatak opreme za offroad i pogona na sva četiri kotača. Ukupna snaga tako je podignuta za oko 30%, na čak 285 kW (382 KS), a podvozje je podignuto kako bi bilo spremno za sići s ceste na teže terene.

Dodani su kotači od 18″, blatobrani su prošireni za 50 mm, a prednji branik potpuno je redizajniran. Na krovne nosače ugrađen je široki LED reflektor, kako bi terenski karakter još više došao do izražaja. Volkswagenovi dizajneri osmislili su i poseban zvuk koji ovaj automobil emitira u vožnji, a stvara se posebnim uređajima smještenima u blatobrane.

Kompanija za sada nema plan što učiniti s ovim konceptom. Za početak će ga pokazivati javnosti i potencijalnim kupcima, a na temelju njihove povratne informacije donijet će odluku o eventualnoj serijskoj proizvodnji.

BUG/PRESS