Petak, 19.04.2024.

Meta odustaje od pametnog sata

Utorak, 14.06.2022. | Najnovije | Tehnologija

Prošle godine internetom su se proširile neslužbene fotografije Metinog pametnog sata. To samo po sebi ne bi bila vijest, da oštro oko javnosti nije primijetilo da se na satu nalazi ne jedna, već dvije kamere.

Koliko god to na prvi pogled zvučalo zgodno, mogućnost snimanja fotografija bez vađenja pametnog telefona iz džepa ili torbe, kod nekih je pobudilo pitanje privatnosti. Jer, budimo realni, fotografije bi se mogle raditi i tamo gdje se fotografirati ne bi smjelo.

Čini se kako taj sat za sad neće ugledati svjetlo dana, a hoće li ikad, pod velikim je pitanjem.

Kako piše Bloomberg, u Meti su odlučili zaustaviti daljnji rad na ovom proizvodu. Navodno je tome kumovala upravo činjenica da su na satu bile predviđene dvije kamere – prednja (5MP) i nezgodno smještenja stražnja (12M). Bloomberg prenosi kako je Meta htjela koristiti elektromijografiju kako bi pretvorila električne impulse iz živaca u digitalne naredbe (i iskoristila ih za upravljanje u videoigrama ili virtualnom svijetu), ali čini se kako je to teže napraviti nego što su mislili pa su od projekta, odustali.

U Bloombergu ipak ističu kako milioni koji su uloženi u Metin sat možda neće baš otići u nepovrat. Naime, navodno još uvijek rade na nosivom uređaju koji bi bio svojevrsni kontroler za proširenu stvarnost, a u sebi bi imao nešto tehnologije koja je razvijana za sat.