Četvrtak, 25.04.2024.

Apple predstavio novi iPhone 14: Zbogom SIM, zdravo sateliti

Ponedjeljak, 12.09.2022. | Najnovije | Tehnologija

Na večerašnjoj “Far Out” konferenciji u Kaliforniji, Apple je predstavio svoju najnoviju jesenju kolekciju: nove iPhone, nekoliko novih pametnih satova i nove slušalice.

Zvijezda večeri svakako je nova iPhone 14 serija telefona koja – nakon nekoliko godina – konačno donosi promjene primjetne golim okom, makar za one koji su spremni da za njih dodatno plate.Apple je za svoje korisnike spremio četiri nova modela: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max.

iPhone 14 i iPhone 14 Plus dolaze sa dizajnom nalik na prošlogodišnje modele. Jedina razlika je u tome što je prošlogodišnji “Mini” sada zamijenio “Plus” model koji ima veći ekran dijagonale 6,7 inča.

Zarez u ekranu kod ova dva modela ostaje, kao i dvije kamere sa zadnje strane od kojih je glavna kamera identična kao kod prošlogodišnjeg modela.

To nije jedina stvar koja ostaje, ovogodišnji ne-Pro modeli dolaze sa istim A15 Bionic čipom kao modeli prošle godine. Ovo znači da će razlike u performansama u odnosu na iPhone 13 biti neprimjetne.Ista je i količina RAM memorije – 4 GB.

Razlika je u kameri. iPhone 14 i iPhone 14 Plus dolaze sa unaprijeđenim i većim glavnim senzorom koji upija više svjetlosti, kao i novim široko-ugaonim (ultrawide) senzorom koji pravi bolje fotografije pri lošim uslovima. Unapređenja se posebno odnose na softversku obradu fotografije.

Prednja kamera po prvi put dobija automatski fokus i bolju softversku obradu fotografije.

Unaprijeđeno je i video snimanje. Novi “Action mode” donosi još bolju stabilizaciju slike za “glatke” video snimke.Apple tvrdi i da novi iPhoni dolaze sa najdugotrajnijom baterijom dosad.Modeli dolaze u pet novih boja.

Kod “Pro” modela su razlike uočljive već na prvu loptu.Prva i najočiglednija je ukidanje zareza (notch) na vrhu ekrana.

Apple je prešao na novi “punch hole” dizajn sa rupicom nalik na pilulu za kameru i senzore. Ovakav dizajn nije stran onima koji su kupili bilo koji Android telefon u poslednjih nekoliko godina, a Apple, sada već očekivano, kasni na žurku. Kompanija već neko vrijeme ima reputaciju one koja ništa ne radi prva, ali sve radi “kako treba”.

AVAZ/PRESS