Četvrtak, 18.04.2024.

Mark Zuckerberg predstavio nove opcije koje stižu u WhatsApp

Četvrtak, 11.08.2022. | Najnovije | Tehnologija

Kompanija donedavno poznata kao Facebook službeno je objavila nove opcije za privatnost korisnika koje uskoro stižu u WhatsApp. Korisnici će uskoro moći napuštati grupe bez obavještavanja drugih članova, kontrolirai ko vidi jesu li online te blokirati slike ekrana u porukama označenima za jednostruki pregled, izvještava BBC.

Metin izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao je da će ove opcije WhatsAppu omogućiti da korisnicima pruži ‘privatnost i sigurnost kakvu bi dobili u razgovoru uživo’. Korisnici će nove opcije  dobiti tokom avgusta, a prvi koji će ih dobiti stanovnici su Engleske.

Poznata aplikacija trenutno obavještava sve članove grupe ako ju neko od njih napusti ili ako je izbačen. Iako mogućnost deaktivacije ove funkcije za grupne razgovore postoji, opcija za tih izlazak nije bila dostupna tokom izlaska, što je ponekad uzrokovalo neugodu, sram ili dramu za one koji diskretno žele napustiti grupne razgovore, prenosi Verge.

Korisnici će nakon najnovije nadogradnje moći tiho napustiti razgovor bez upozoravanja administratora. Voditeljica odjela za proizvode Ami Vora rekla je kako najnoviji dodaci predstavljaju dio nastojanja ‘izgradnje značajki koje podupiru osjećaj privatnosti i kontrole nad porukama’.

“Vjerujemo da je WhatsApp najsigurnije mjesto za privatne razgovore”, kaže Vora te nastavlja: “Niti jedna globalna usluga za razmjenu poruka pruža ovakvu razinu sigurnosti korisničkim porukama, datotekama, video pozivima i sigurnosnim pohranama razgovora.”

Nadogradnja će korisnicima također dati opciju da ograniče broj korisnika koji će vidjeti da su aktivni na platformi, pruživši sličnu kontrolu nad vidljivošću aktivnosti kao što imamo kod opcije ‘posljednji put viđen’.