Petak, 19.04.2024.

Snap predstavio novu opciju: Roditelji će moći vidjeti s kim su njihova djeca prijatelji i s kim su se dopisivali

Srijeda, 10.08.2022. | Najnovije | Tehnologija

Roditelji će moći vidjeti s kim su njihova djeca prijatelji na ovoj mreži i s kim su se dopisivali u posljednjih sedam dana.

Bez pametnih telefona i društvenih mreža mnogim mladima (i onim starijima) životi su danas nezamislivi. Tehnologija im pruža brojne mogućnost, ali predstavlja i veliku opasnost koje nisu niti svjesni. O kakvim se problemima radi najbolje možemo vidjeti na primjeru Instagrama (iako se slični problemi mogu povezati i s drugim mrežama i platformama), a koje je otkrila zviždačica Haugen.

Zbog toga je važno da se tinejdžere, jednako kao i djecu koja niti ne bi smjela koristiti društvene mreže, ali ih koriste, educira, upozorava na probleme, ali i nadzire jer roditelji ne znaju s kim njihova djeca komuniciraju, što rade i kakvom su sadržaju izložena. Tehnološke kompanije s vremenom su počele uvoditi određene opcije koje roditeljima omogućuju veću kontrolu nad vremenom koje djeca provode na telefonima.

Ove sedmice i Snap se odlučio na sličan potez te su predstavili alate za roditeljsku kontrolu na Snapchatu. Opcija je nazvana Family Center, a roditeljima će omogućiti uvid u osobe s kojim komuniciraju njihova djeca, ali neće moći vidjeti sadržaj tih razgovora. Iz Snapa kažu kako takva opcija predstavlja najbolji pristup s kojim se s jedne strane štiti sigurnost i dobrobit mladih, dok s druge strane ne ugrožava njihovu autonomiju i privatnost.

Za aktivaciju opcije roditelji prvu moraju poslati zahtjev djeci da se pridruže Family Centeru na Snapchatu, nakon čega će roditelji moći vidjeti listu prijatelja djece na ovoj mreži, kao i s kim su komunicirali tokom proteklih sedam dana. S vremenom će se proširiti broj opcija koje će roditelji moći koristiti.

Jedna od tih opcija jest da će odmah dobiti obavijest ako njihov tinejdžer prijavi zlostavljanje na ovoj mreži, prenosi Reuters.