Četvrtak, 28.03.2024.

Nova opcija na iPhoneu neke će oduševiti, a nekima zakomplicirati život

Petak, 10.06.2022. | Najnovije | Tehnologija

Dijeljenje fotografija na iPhoneu ili iPadu trebalo bi uskoro postati lakše zahvaljujući novim opcijama Appleovog operativnog sustava iOS. Ali, one dolaze i s nekoliko potencijalno nezgodnih strana

Izdanje iOS 16, predstavljeno tokom konferencije WWDC, između ostalog kao novitet donosi dijeljenu galeriju fotografija, osmišljenu kako bi olakšala (pa i automatizirala) dijeljenje fotografija s odabranom skupinom do pet osoba (obično članova porodice ili bliskih prijatelja).

Opcija iCloud Shared Photo Library omogućava pohranu zajedničkih uspomena na jednom mjestu.

Možete birati što želite podijeliti, a što zadržati za sebe, kao i napraviti originalan izbor slika temeljem postavljenih kriterija kao što su datum i ko se nalazi na fotografiji.

Nakon određivanja početnih postavki fotografije možete dodavati ručno ili upotrijebiti postavku koja će to učiniti automatski.

Među tim postavkama je nova sklopka u aplikaciji za kameru koja, kad ju uključite, šalje svaku fotografiju automatski u dijeljenu galeriju kako bi ju svi kojima je dostupna mogli odmah vidjeti.

Druga opcija koristi Bluetooth kako bi uključila automatsko dijeljenje nakon što otkrije kako su članovi vaše odabrane skupine u blizini.

Jednom kad ga dodate, sadržaj dijeljene galerije pojavit će se među uspomenama, izdvojenim fotografijama i u widgetima za fotografije svih članova grupe. Svaki član te skupine može dodavati, uređivati i brisati fotografije u dijeljenoj galeriji.

Zvuči praktično, ali trebate biti oprezni.

Naime, ako ne pripazite lako se može dogoditi da, primjerice, vašim roditeljima automatski bude proslijeđena fotografija s tuluma koju biste ipak radije zadržali za sebe. Također, problem mogu predstavljati članovi skupine skloni dijeljenju svega i svačega, koji vas i ostale mogu zatrpati sadržajima koje ne želite vidjeti.

S druge strane, mogući su sukobi oko toga što treba zadržati, a šta obrisati iz zajedničke galerije. To neće uvijek biti jednostavno u situaciji kad svi imaju iste ovlasti i razinu pristupa, piše Forbes.