Četvrtak, 28.03.2024.

Facebook naredni mjesec uklanja brojne opcije

Utorak, 10.05.2022. | Najnovije | Tehnologija

Facebook će već sljedeći mjesec izbaciti ”Nearby Friends” ili ”Prijatelji u blizini” i neke druge opcije.

Facebook će uskoro onemogućiti mnoge opcije koje se temelje na lokaciji, uključujući opciju “Prijatelji u blizini”. Ova vijest o uklanjanju opcije pojavila se kao obavijest na Facebook aplikacijama mnogih korisnika. Facebook nije dao jasnu izjavu o uklanjanju mnogih opcija koje se temelje na lokaciji s platforme.

U međuvremenu, također će automatski onemogućiti podatke o lokaciji prikupljene od korisnika. Svi snimljeni podaci bit će dostupni korisnicima za preuzimanje negdje kasnije ove godine.

Facebook je uveo opciju ‘Nearby Friends’ 2014. Bio je to pokušaj stvaranja boljih veza među prijateljima dijeljenjem podataka o lokaciji. Ova je opcija dostupna samo za Android i iOS uređaje.

Ovo su dva sveprisutna mobilna OS i posjeduju opcije GPS praćenja.

Nakon što korisnik omogući opciju “Prijatelji u blizini” u njihovoj aplikaciji, aplikacija će podijeliti podatke o lokaciji s drugim prijateljima. Slično, korisnici mogu vidjeti lokacije svojih prijatelja koji su također omogućili tu opciju . Međutim, nužnost ‘Prijatelja u blizini’ vrlo je ograničena u današnjem svijetu koji vodi računa o privatnosti. Korisnici ne vjeruju Facebooku svojim podacima, uključujući korištenju pozadinskih podataka o lokaciji.

Druge mogućnosti

Ostale opcije temeljene na lokaciji, uključujući upozorenje o vremenu, također će postati nedostupne od 1. juna 2022. Telefonska obavijest također ističe da će vremenska upozorenja, historiju lokacija i historiju u pozadini, također biti nedostupni u nadolazećim sedmicama. Facebook ne navodi nikakve planove za vraćanje ovih opcija, što znači da je trajno uklanjanje. Ove aplikacije prestat će prikupljati podatke o lokaciji i pozadinu 31. maja 2022. Korisnici ne moraju onemogućiti dopuštenja lokacije ili opciju “Prijatelji u blizini”. Facebook će ih automatski onemogućiti na datum raskida.

Facebook smanjuje svoju kvotu zapošljavanja za ovu godinu zbog gubitka prihoda. Ukidanje nepotrebnih opcija mogao bi biti potez za poboljšanje korisničkog iskustva. Facebook je postao poster za omalovažavanje podataka i privatnosti korisnika. Možda pokušava vratiti izgubljeno povjerenje tako što se više usredotočuje na privatnost. Međutim, vrlo malo ko bi razmislio o iskazivanju povjerenja u pogledu svojih podataka prema Marku Zuckerbergu, pogotovo ako ćemo se vratiti na neka prethodna iskustva koje su korisnici imali s Facebookom (dok još nije bio ”Meta”).

Korisnici mogu preuzeti podatke koje prikuplja Facebook u vezi sa opcijama dijeljenja lokacije kasnije ove godine. Prema 9to5mac, bit će dostupni do 01. avgusta 2022. Jeste li omogućili opciju  ‘Nearby Friends’ na Facebooku? Hoćete li ikada povjeriti svoje podatke Marku Zuckerbergu? Odgovori na ova pitanja ovise od korisnika do korisnika.

Ono što je statistika pokazala u proteklih nekoliko godina kada se radi o iskazivanju povjerenja društvenim mrežama, posebice Facebooku, jest da korisnici sve manje vjeruju društvenim mrežama, pogotovo onima ”mainstream” i da se sve više okreću alternativnim društvenim mrežama, kao i alatima za internetsko dopisivanje.