Četvrtak, 28.03.2024.

Preuzeta 100 miliona puta: Ovu aplikaciju bi trebali imati svi Android korisnici!

Srijeda, 22.12.2021. | Najnovije | Tehnologija

Sa rastom malwer napada i krađe podataka, mnogi se okreću verifikaciji u dva koraka (2FA), kako bi se zaštitili od ovih napada.

Jedna od najpopularnijih aplikacija koje se koriste uz 2FA je Google Authenticator.

Google Authenticator je zabilježio 100 miliona preuzimanja na Google Play Store-u, a predstavlja jedan od glavnih izbora kada je u pitanju autentifikacija, prenosi Hothardware.

Program predstavlja one-time code generator (OTP), koji se može koristiti uz bilo koji kompatibilni servis. To bi trebalo da spriječi bilo koga drugog da dođe do informacija korisnika. Posljednje ažuriranje za aplikaciju uključuje i tamni mod, kao i funkciju eksportovanja sačuvanih kredencijala za sve naloge koji su 2FA osigurani, sa jednog telefona na drugi, pomoći QR koda.

Tu su i neka druga rješenja, kojima korisnici mogu da zaštite svoje podatke. Tako Authy ima prednost u odnosu na Google Authenticator u tome da ukoliko se korisnikov telefon pokvari ili nije dostupan, aplikacija može da povrati kodove za verifikaciju preko clouda.

Uz 2FA, postoje još neke mjere koje se mogu preduzeti kako bi se osigurali podaci online. Možete isključiti obavještenja na zaključanom ekranu svog telefona. Potom, možete koristiti VPN, a tu je i univerzalni savjet – korištenje jedinstvenih i snažnih lozinki.