Četvrtak, 28.03.2024.

Tehnologija ide korak dalje: 3D ispisani objekti osjećaju način na koji korisnik komunicira s njima

Petak, 17.09.2021. | Najnovije | Tehnologija

Sposobnost integriranja osjećaja direktno u materijalnu strukturu objekata omogućit će nova inteligentna okruženja u kojima objekti mogu osjetiti svaku interakciju s njima.

Istraživači MIT-a razvili su novu metodu 3D ispisa koja otkriva kako se sila primjenjuje na objekt.

Konstrukcije su izrađene od jednog komada materijala pa se ova metoda lako može primijeniti za 3D ispis “interaktivnih ulaznih uređaja”, poput joysticka, prekidača ili kontrolera.

Strukture od metamaterijala

Istraživači su elektrode integrirali u strukture izrađene od metamaterijala, materijala podijeljenih u mrežu ponavljajućih stanica. Izradili su i softver koji pomaže u izradi interaktivnih uređaja.

Fleksibilni ulazni uređaj ispisan je u jednom komadu s osjetljivim elektrodama boje bakra integriranim u njegovu strukturu.

“Metamaterijali mogu podržati različite mehaničke funkcionalnosti. No, ako stvorimo kvaku od metamaterijala, možemo li znati okreće li se ona i za koliko stepeni? Naš vam rad omogućuje da mehanizam prilagodite potrebama”, kaže Jun Gong, doktorand s MIT-a i znanstveni istraživač u Appleu.

Rad će biti predstavljen na virtualnom simpoziju UIST 2021 koji se održava sljedeći mjesec.

Ugrađene elektrode

Budući da su metamaterijali izrađeni od rešetke stanica, kada korisnik primijeni silu na metamaterijalni objekt, neke se fleksibilne unutarnje stanice rastežu ili sabijaju. Istraživači su to iskoristili stvarajući fleksibilne stanice čije su suprotne stijenke izrađene od provodljivih i neprovodljivih niti. Provodne stijenke funkcioniraju kao elektrode, navodi Bug.