Petak, 29.03.2024.

Google najavljuje: Sljedeće godine Android igre stižu i na Windows!

Subota, 11.12.2021. | Najnovije | Tehnologija

Prije nekoliko mjeseci američki Microsoft počeo je s testiranjem Android aplikacija za Windows 11 operativni sistem. Microsoft je zapravo kreirao podsistem za Android unutar Windowsa, a koji je sposoban pokretati Android aplikacije iz raznih izvora, ali izvorna podrška za Google Play neće biti službeno dostupna preko ove Microsoftove opcije. Sada iz Google-a stiže senzacionalna najava: Google sljedeće godine planira donijeti Android igre na Windows kompjutere.

Greg Hartrell, Googleov direktor igara za Android i Google Play, u izjavi za portal The Verge, naveo je da će od 2022. godine igrači moći iskusiti svoje omiljene igre iz platforme Google Play na više uređaja, kao što su telefoni, tableti, Chromebookovi, a uskoro i Windows kompjuteri. On je dalje naveo da će ovaj proizvod, koji je izradila ova američka kompanija, omogućiti igranje svih igara iz Google Play Storea na stolnim i prijenosnim računarima, odnosno svim onim uređajima koji rade na Windows 10 i novijoj platformi. On je naveo da će to biti izvorna Windows aplikacija koju distribuira Google, a koja će podržavati Windows 10 i novije verzije, ali da se neće oslanjati na neku posebnu integraciju sa Windowsom.

Na ove se izjave nadovezao i Google-ov glasnogovornik, Alex Garcia-Kummert, koji je naveo da je Google sam kreirao ovu aplikaciju, što znači da ona nije napravljena u saradnji sa Microsoftom, BlueStacksom i drugim. Ona će omogućiti i prebacivanje igranja igara između više uređaja, odnosno, igrači će moći nastaviti igru na računaru, nakon što su je prethodni igrali na telefonu i slično.

Sve ove informacije iz Google-a otkrili su sinoć na dodjeli nagrada The Game Awards, a iz Google-a su naveli da će ova aplikacija na Windows stići sljedeće godine, ali nisu naveli kada će se to tačno desiti.