Srijeda, 24.04.2024.

Zaustavljena proizvodnja iPhonea

Srijeda, 08.12.2021. | Najnovije | Tehnologija

Prema insiderskim informacijama kojima raspolaže Nikkei Asia, Apple ima velikih briga uoči sezone božićnih i novogodišnjih praznika zbog nestašica komponenti pa je čak privremeno morao zaustaviti produkciju iPhone 13 telefona,

Apple je zaustavio proizvodnju iPhoneova i iPadova u novembru ove godine u kineskim tvornicama, a kao razloge se navode problemi s dobavljačima ali i restrikcije u opskrbi energijom u Kini.

Apple je prema brojnim izvještajima već fulao zacrtani cilj o proizvodnji 230 miliona iPhoneova ove godine zbog velikih problema s isporukama komponenti od strane dobavljača tokom 2021. godine. Produkcija iPhone 13 modela je u septembru i oktobru bila za 20 posto manja od Appleovih ciljeva, a problemi su utjecali i na starije modele zbog smanjene brzine proizvodnje u mnogim tvornicama.

Obzirom da Apple očekuje velike potražnje uoči, tokom i nakon praznika te je predvidio znatno povećanje prodaje u tom razdoblju, nestašice hardvera bi mu mogle uvelike pokvariti planove, a za sada se niko ne usudi iznijeti predviđanja kada bi se situacija mogla normalizirati.