Petak, 29.03.2024.

National Geographic istraživao Mount Everest pomoću drona

Utorak, 30.06.2020. | Tehnologija

Mount Everest je najviša planina na Zemlji i najviša tačka na zemaljskoj kontinentalnoj kori, prema mjerenju visine topografskog vrhunca od 8,848 metara iznad razine mora. Planina koja privlači penjače svih profila.

Ekipa National Geographica je snimila dokumentarac pod nazivom “Lost Everest”, a koristila je i dron.

Tim National Geographica je slijedio stazu neslavne ekspedicije Gorgea Leigha Mallroyja i Andrewa “Sandyja” Irvinea iz 1924. godine.

Vođe tima i penjač Mark Synnott i planinar Renan Ozturk, a na Everest su došli kako bi tražili Irvineove posmrtne ostatke. Malloryjevi posmrtni ostaci su pronađeni 1999. godine, a još uvijek nije poznato da li su došli do vrha prije nego su preminuli. Ako su uspjeli, onda su to učinili prije Edmunda Hillaryja i Tenzinga Norgayja 1953. godine.

National Geographic je objavio klip koji prikazuje kako tim koristi dron za istraživanje opasnog terena Everesta zbog čega nema rizika za penjače. Tim je dronom snimio panoramu, a napravio je i bliske fotografije ključnih dijelova planine.

Ovo nije bio običan let dronom jer je leti na visini od 8.625 metara, dok se vrh Everesta nalazi na visini od 8.840 metara.

Dokumentarac “Lost on Everest” će biti prikazan danas kada će biti otkriveno šta je tim pronašao tokom ekspedicije.

Everest je do sada uzeo 210 života, uključujući i osmero koji su poginuli 1996. za vrijeme oluje na velikoj nadmorskoj visini. U “zoni smrti” uvjeti su toliko teški da su mnoga tijela poginulih ostavljena na mjestu. Neka od njih vidljiva su sa standardnih puteva uspinjanja.