Petak, 26.04.2024.

Nintendo: Hakeri ukrali izvorni kod korišten za izradu prototipa videoigrica

Ponedjeljak, 27.07.2020. | Tehnologija

Japanski Nintendo posljednjih mjeseci muku muči sa sigurnošću svojih sistema. Prvo su hakeri upali u njihovu bazu korisničkih podataka i ugrozili stotine hiljada korisničkih računa širom svijeta.

Sad je objavljeno kako su im tokom maja hakeri upali u sistem i “ukrali” velike količine izvornog koda videoigara koje nikad nisu ugledale svjetlo dana, ali su bile temelj za razvoj nekih od najpoznatijih Nintendovih videoigara.

Prema informacijama koje su se pojavile na internetu, hakeri su ukrali izvorni kod korišten za izradu prototipa videoigara poput Super Mario, Star Fox, ali i Legend of Zelda.

Iako su se originalne igre pojavile na tržištu prije više godina, pa je vrijednost koda i prototipa više u historijskom značaju nego u ekskluzivitetu, ipak mogu otkriti kako su te poznate i omiljene videoigre mogle izgledati, odnosno što je tokom produkcije “izbačeno”, a što “dodano”.

Ljubitelji Nintendovih videoigara znali su upozoravati kako se pojedini likovi u nekim igrama čine jako poznati, kao da su reciklirani, što bi kod koji sad kruži internetom mogao i pokazati.

Iz Nintenda se za sad nisu službeno oglasili o posljednjem sigurnosnom propustu, no sigurno ne posmatraju mirno šta se događa s kodom popularnih videoigara. Taj kod je možda desetljećima star, ali je još uvijek nečije intelektualno vlasništvo pa je samo pitanje vremena kad će biti uklonjen s većine stranica.