Petak, 19.04.2024.

Francuska aktivirala 5G mrežu u devet velikih gradova

Petak, 20.11.2020. | Tehnologija

Francuska je lansirala petu generaciju mobilnih mreža, a prve aktivacije frekvencija rezervisane su za one koji su se ranije pretplatili na tu uslugu. Pružatelji telekomunikacijskih usluga očekuju da će trebati vremena da 5G tehnologija bude dostupna svima.Kako je navedeno, uprkos svemu zvaničnicima je rečeno da ne troše vrijeme na izgradnju potrebne infrastrukture.

Lokalni mediji javljaju da je 5G mobilna mreža dostupna na područjima u kojima su telekomunikacijske kompanije postavile 500 testnih antena i samo u devet velikih gradova Francuske.

Pružatelji telekomunikacijskih usluga predložili su gotovo tri milijarde eura za omogućavanje frekvencija iako nisu očekivali ovakvo brzo usvajanje mreža.

Početkom novembra izvršni direktor Orangea Stephane Richard za francusku medijsku kuću RFI kazao je da će širenje 5G mreže biti spor proces.

“Ove zime mreža neće biti proširena na veliki broj korisnika. To je tema za 2021. godinu, posebno u njenoj drugoj polovini”, rekao je Richard.

Francuski regulatori propisuju da do 2022. godine svaki operater mora postaviti po 3.000 prenosnih tornjeva, proširivši to na po 8.000 tornjeva u naredne dvije godine, a ukupno na 10.000 tornjeva do 2025. godine.

Francuska vlada je željela nastaviti s ovom tehnologijom kako bi država ostala konkurentna, a predsjednik Emmanuel Macron je na sajmu tehnologiju u septembru odbacio sve klevete koje su vezane za 5G tehnologiju.

Podsjećamo da je utjecaj 5G tehnologija predstavljen kao štetan po zdravlje ljudi, ali i okolinu zbog navodnih posljedica koje ostavljaju elektromagnetni valovi.