Petak, 19.04.2024.

Hakirani Twitter računi Elona Muska, Billa Gatesa, Joea Bidena, Applea i mnogih drugih

Četvrtak, 16.07.2020. | Tehnologija

Twitter računi brojnih poznatih ličnosti, ali i kompanija su hakirani u do sada najvećoj kripto-prevari na ovoj platformi, a zahtjevi prevaranata su bili da im se uplati novac u bitcoin novčanike.

CNN piše da su računi Elona Muska, Baracka Obame, Billa Gatesa, Joea Bidena, Jeffa Bezosa, Warrena Buffeta, Michaela Bloomberga, Applea i Ubera samo neki od hakiranih.

Twitter kompanija se oglasila navodeći da će poduzeti drastične mjere i blokirati sve nove tvitove i objave s ovih računa te ih zaključati.

“Svjesni smo sigurnosnog incidenta. Istražujemo i poduzimamo korake kako da sredimo situaciju. Uskoro ćemo objaviti sve što znamo”, poručili su iz Twittera.

“Udvostručit ću sve uplate na svoju bitcoin adresu u idućih 30 minuta. Vi uplatite 1.000 dolara, ja ću vama 2.000 dolara”, poruka je objavljena na profilu Billa Gatesa, a slične su objavljene i na drugim hakiranim profilima.

Vrlo brzo oglasio se glasnogovornik Billa Gatesa poručujući da se ne radi o tvitu koji je napisao Gates

Povodom navedenog događaja oglasio se i izvršni direktor Twittera Jack Dorsey koji je kazao kako je “bio težak dan za sve u kompaniji”.

“Svi se užasno osjećamo što se ovo dogodilo. Trenutno radimo na istrazi i podijelit ćemo s javnosti sve informacije koje saznamo, a koje nam mogu pomoći da razumijemo šta se zapravo desilo”, napisao je na Twitteru Dorsey.

Riječ je o do sada najvećem sigurnosnom incidentu Twittera.

Neobičan obim tog incidenta sugeriše da su hakeri možda dobili pristup na nivou sistema, a ne putem pojedinačnih računa. Stručnjaci su bili iznenađeni razmjerom i koordinacijom tog incidenta.

Suosnivač kompanije za cyber-sigurnost “CrowdStrike” Dmitri Alperovitch rekao je kako se čini da je to dosad najgori hakerski napad na velike platforme za društvene medije.

Stručnjaci su istakli kako se čini vjerovatnim da su hakeri imali pristup unutarnjoj infrastrukturi Twittera.