Petak, 29.03.2024.

Mama djeci zabranila da provode vrijeme pred ekranima pa otkrila što se promijenilo

Četvrtak, 11.06.2020. | Najnovije | Tehnologija

Mama

blogerica Molly DeFrank uspjela je učiniti ono što mnogi roditelji još nisu: maksimalno ograničiti upotrebu tehnologije kod njezine djece. Kako bi i druge motivirala na isto, odlučila je progovoriti o svom iskustvu i pozitivnim posljedicama. Kako kaže, došla je do zaključka da što manje vremena njezina djeca provode pred malim ekranima to je bolje njihovo zdravlje.

“Moje bebe su se ponašale poput Demogorgona”, prisjetila se trenutka kada je spoznala da njezina djeca možda previše vremena provode pred televizorom, mobitelom ili tabletom te da se to vjerojatno odražava i na njihovo ponašanje.

Prema njenim riječima, čak je i ograničenje upotrebe gadgeta na jedan sat dnevno i dalje gušilo dječju kreativnost, utjecalo na mučnine, svađe i loše raspoloženje. Tako su ona i suprug odlučili potpuno zabraniti upotrebu malih ekrana. Nakon početnog protesta djeca su se ipak naviknula na nova pravila.

Iako su prvobitno mislili odraditi tek 30 dana svojevrsnog “detoksa”, to je postao njihov novi način života iako je u obitelji čak petero djece mlađe od deset godina. Molly je osmislila plan koji uključuje pet koraka, a koji bi mogao pomoći i drugim obiteljima da maknu male ekrane iz svojih života.

1. Otiđite u knjižnicu i dopustite djeci da odaberu hrpu knjiga za koje smatraju da su zanimljive.

2. Promatrajte svoju djecu i otkrijte u kojim aktivnostima najviše uživaju.

3. Sastavite popis besplatnih igara koje možete igrati. Neka vam inspiracija bude vaše djetinjstvo.

4. Napravite dugoročni plan koji najbolje funkcionira za vašu obitelj.

5. Zabranite upotrebu malih ekrana na minimalno 30 dana.

No, kako se ova promjena odrazila na život njezine obitelji?

Prema Molly, izbjegavanje korištenja ekrana bilo je iznenađujuće jednostavno, a njena 9-godišnja kći rekla joj je da joj je zapravo drago što su to izbacili iz njezine rutine. Nadalje, primijetili su da je u roku od samo sedam mjeseci počela puno bolje čitati i sada čita knjige tolikom brzinom da se Molly ponekad čini da ih ne mogu dovoljno brzo kupovati ili posuđivati.

“Moja djeca se ljepše igraju, kreativnija su, poslušnija, sretnija i spavaju bolje. Svakako, još uvijek su ljudska bića i svađaju se kao i sva braća i sestre. Ali promjena u njihovim stavovima sveukupno je bila trenutna i uočljiva”, objasnila je.

Naravno, i sama se slaže da tehnologija može biti vrlo korisna, ali ističe da je važno naučiti djecu da ne postanu ovisna o njoj, piše Bright Side.

(Index.hr)