Subota, 20.04.2024.

Elon Musk obećao da će Tesla proizvesti potpuno autonomno vozilo do kraja 2020. godine

Petak, 10.07.2020. | Tehnologija

BBC piše da je Musk već vrlo blizu postizanja navedenog cilja s obzirom na to da se trenutno Teslin autononmni automobil nalazi na drugom nivpu od postojećih pet što znači da se zahtijeva da vozač ostane budan u spreman reagovati s rukama na volanu.

Međutim, naredno ažuriranje softvera moglo bi aktivirati upravo potpunu autonomiju automobila koja podrazumijeva nivo pet, ali bez novog hardvera. Taj peti nivo zapravo podrazumijeva potpuini autonomno vozilo u kojem nije potrebno prisustvo vozača.

Obraćajući se putem videa na Svjetskoj konferenciji za umjetnu inteligenciju u Šangaju, Musk je rekao da je izuzetno uvjeren kako će se uskoro proizvesti potpuno autonomno vozilo.

“Osjećam da smo vrlo blizu tog cilja. Ostajem uvjeren da ćemo ove godine imati osnovnu fukcionalnost za autonomiju automobila na petom nivou. Ne preostaju nam osnovni izazovi već mali problemi koje je potrebni riješiti i sastaviti cijeli sistem”, naveo je Musk.

Poduzetnik je ovih godina u više navrata davao smjele prognoze obećavši isprva potpuno autonomno vozilo u 2018., ali je poslije pomakao rok na početak 2020. godine.

Teslini automobili su već dijelom autonomni, ali analitičari misle da proizvodnja potpuno autonomnih vozila nailazi na znatne pravne i regulatorne prepreke.

Kompanija Tesla je prošle sedmice na berzi dostigla najveću vrijednost od svih preduzeća u automobilskom sektoru, premašivši Toyotu, iako Muskova kompanija prodaje mnogo manje automobila od japanskog konkurenta.

Teslina vrijednost na berzi u New Yorku premašila je 224 milijarde dolara.