Četvrtak, 28.03.2024.

Chrome i potrošnja baterije možda više neće biti neprijatelji

Utorak, 07.07.2020. | Tehnologija

Googleov internetski preglednik u skorijoj budućnosti bi mogao više štedjeti bateriju prijenosnika. Prvi testovi pokazuju da bi ušteda mogla biti i do 28%

Nova osobina Chromea 86 je u eksperimentalnom procesu, a osmišljeno je da vam uštedi energiju tako što će ugasiti bespotrebne JavaScript brojače i tragače dok su tabovi u pozadini.

Ušteda bi mogla biti značajna u ispravnim uslovima. Google bi čak dva sata baterije mogao uštediti ukoliko je otvoreno 36 tabova u pozadini, a jedan prazan tab na ekranu.

Ovo vrijeme uštede neće biti tako dramatično kraće ukoliko vam je upaljen Youtube video, ali su testiranja pokazala da i u takvim uslovima može sačuvati 35 minuta baterije, piše Engadget.

Ovakve uštede će biti moguće samo u ranijim nadograđenim verzijama Chromea 86 i nema garancije da će nova karakteristika biti spremna i za nove verzije Chromea onda kada te verzije budu izašle za masovno korištenje. Također, karakteristika će biti dostupna za sve desktop i mobilne verzije.

Ukoliko pak ova mogućnost bude spremna na vrijeme riješit će problem najprije korisnicima prijenosnih računala koji se najčešće i žale na Googleovu veliku potrošnju baterije.