Srijeda, 15.05.2024.

Aplikacija koja napominje da je vrijeme za pranje ruku

Petak, 05.06.2020. | Najnovije | Tehnologija

U borbu protiv korona virusa uključile su se i velike svjetske kompanije, poput Samsunga, koji je na svom Galaxy satu razvio aplikaciju za podsjećanje na vrijeme za pranje ruku.

Dizajnirana za dijapazon uređaja Galaxy Gear i Watch, aplikacija Hand Wash podsjeća korisnike da peru ruke u ujednačenim intervalima tokom dan, piše Engadget.

Samsung je početkom ove godine uradio studiju na Univerzitetskom koledžu u Londonu, u kojoj se kaže da je optimalno prati ruke šest do deset puta dnevno, s dodatkom pranja nakon odlaska u toalet i prije svakog obroka.

Odbrojavanje trajanja pranja ruku
Tako je podešeno da alarm svaka dva sata napominje korisniku da je vrijeme za pranje ruku mada ga je moguće podesiti i na interval po želji.

Kad je korisnik nad umivaonikom, odnosno kad počne s pranjem ruku, sat se pomjera i pokreće odbrojavanje od 25 sekundi, što je vrijeme koje je potrebno da prođe do završetka pranja.

Budući da su svi Galaxy satovi vodootporni, nije ga potrebno skidati. Osim toga, sat mjeri i analizira koliko ste često prali ruke tokom sedmice.

(Al Jazeera Balkans)