Subota, 20.04.2024.

Ivica Osim dobija ulicu u Austriji, Sturm potvrdio preimenovanje trga ispred stadiona u Grazu

Ponedjeljak, 19.09.2022. | BiH | Sport | Vijesti

Austrijski klub Sturm iz Graza objavio je da će ulaz na stadion biti preimenovan u Trg Ivice Osima. Osim toga, službeno je u planu preimenovanje južnog dijela ulice Conrad-von-Hötzendorf u ulicu ili aleju Ivice Osima.

Osim je preminuo 1. maja ove godine u svom domu u austrijskom Grazu u 81. godini, a austrijski klub s kojim je ostvario najveće trenerske uspjehe u karijeri nije ga zaboravio nijednog trenutka.

Između 1994. i 2002. godine Osim je vodio Sturm, koji je doveo do naslova prvaka 1998. i 1999. godine, osvajanja Austrijskog superkupa 1998. i 1999. godine, a nastupao je i u Ligi prvaka od 1998. do 2000. godine. Ivica Osim je u Sturmu proglašen “trenerom stoljeća” 2009. godine te je njegova smrt posebno potresla navijače ovog austrijskog kluba.

Podsjetimo, Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo je u junu ove godine jednoglasno usvojilo inicijativu o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima.

Upravni odbor Fudbalskog kluba Željezničar je 17. maja, tri dana nakon sahrane legendarnog Švabe, odlučio Općini Novo Sarajevo i općinskom načelniku Hasanu Tanoviću podnijeti inicijativu za preimenovanje Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima, a na 15. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo ona je jednoglasno usvojena.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo bi trebali donijeti konačnu odluku po pitanju ove inicijative.

KLIX/PRESS