Četvrtak, 16.05.2024.

Zrinjski na korak od Konferencijske lige

Četvrtak, 18.08.2022. | BiH | Najnovije | Sport | Vijesti

Nogometaši Zrinjskog pobijedili su na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige ekipu Slovana rezultatom 1:0 i tako su došli na korak do plasmana u grupnu fazu ovog evropskog takmičenja.Prvak BiH je od početka utakmice strpljivim napadima pokušavao ugroziti gol gostiju, a prvu veliku šansu imali su u 18. minuti kada je Bilbija fenomenalnim pasom pronašao Kamenara koji je bio sam ispred golmana gostiju. Ipak, Chovan je odbranio njegov udarac iskosa.

U naredne četiri minute Zrinjski je imao još dvije odlične šanse. Prvo je Kashia nakon centaršuta Ćorluke nespretno zahvatio loptu i zamalo postigao autogol, a onda je Chovan odbranio fenomenalan udarac Jukića s 25 metara.

Slovan je prvi put opasno zaprijetio u 34. minuti kada je Green šutirao iskosa, ali Čondrić je sjajno odbranio. Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je ponovo Zrinjski. Ćuže je ostavio povratnu loptu za Kamenara koji je sa 13-14 metara šutirao visoko preko gola.

Zrinjski je u istom ritmu nastavio i u drugom poluvremenu. U 56. minuti je prvo udarac Jukića sjajno odbranio golman Slovana, a odbijena lopta je pogodila Bilbiju u glavu i na putu do prazne mreže ipak je otišla pored gola. Sedam minuta kasnije ubacio je Tićinović, a lopta je u nezgodnom luku pala na prečku.

Veliku prednost Plemići su stekli u 63. minuti kada je Barseghyan simulirao i dobio drugi žuti karton. Krenuli su izabranici Sergeja Jakirovića žestoko po vodeći pogodak pa su tako stvorili još dvije odlične prilike. Prvo je nakon ubačaja Ćorluke najviše skočio Bilbije i glavom šutirao tik pored gola. Malo kasnije Udarac Barišića glavom nakon kornera je otišao pored gola

I minut prije kraja utakmice stigla je nagrada. Ćuže je ubacio, a sjajni Bilbija je fenomenalno skočio i glavom pogodio za erupciju oduševljenja na ispunjenom stadionu. Do kraja utakmice više nije bilo promjena pa je Zrinjski stigao do izuzetno važne i zaslužene pobjede.

Revanš utakmica između Slovana i Zrinjskog igra se u naredni četvrtak u Slovačkoj s početkom u 20:30 sati.

Rezultat i strijelac:

Zrinjski – Slovan 1:0 (Bilbija 89′)

KLIX / PRESS