Petak, 29.03.2024.

Ko bi zamijenio Đokovića u žrijebu i na mjestu prvog nosioca ako ga deportuju

Petak, 14.01.2022. | Najnovije | Sport

Jučer je održan žrijeb Australian Opena, prvog Grand Slam turnira sezone, a iako se našao u izvlačenju, još uvijek je neizvjestan nastup najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića.

Žrijeb je bio zakazan za 5 sati ujutro po srednjoevropskom računanju vremena, no on je pomjeren i objavljen je tek nakon dva sata.

To je učinjeno kako bi znali da li će u žrijeb ubaciti Đokovića, kojem i dalje prijeti deportacija iz Australije.

Kada je prošlo 17 sati po lokalnom vremenu, organizatori su zaključili da danas vjerovatno neće stići odluka o deportaciji te su odlučili Đokovića kao prvog nositelja spariti u prvom kolu sa sunarodnjakom Miomirom Kecmanovićem.

Đokovićev potencijalni rival u polufinalu je Rafael Nadal ili Alexander Zverev.

Ipak, postavlja se pitanje šta ako australske vlasti deportuju srbijanskog tenisera i ko bi ga zamijenio na mjestu prvog nosioca?

Odgovor dolazi iz zvaničnih pravila Grand Slam turnira, prema kojima se u slučaju povlačenja igrača između 1. i 4. nosioca, a što bi bio slučaj Đokovića, nosioc broj 5 pomjera na upražnjenu poziciju.

U skladu s tim, 17. nosioc zauzima mjesto petog, prvi nenosioc bi potom zauzeo poziciju 17. nosioca, a jedan sretni gubitnik bi ušao u glavni žrijeb.

Konkretno, dakle, Rus Andrej Rubljov bi zamijenio Novaka Đokovića u žrijebu. Rus je izvučen protiv Gianluce Magera, koji bi u toj situaciji trebao da igra sa Gaelom Monfilsom.

Francuza bi zamijenio Bublik, prvi igrač koji je ispod liste nosilaca, a ova situacija se već desila 2017. godine, nakon što je Andy Murray povukao prije početka turnira u Australiji.

Kompletan žrijeb Australian Opena možete pogledati ovdje.