Subota, 20.04.2024.

Na dan zasjenio Olimpijadu u Sarajevu: Sabit Hadžić na Ilidži “razbio” veliku Barcelonu

Nedjelja, 13.02.2022. | Najnovije | Sport

I dok je Sarajevo početkom februara 1984. godine drmala olimpijska groznica i cijela bivša država bila zaluđena Zimskim olimpijskim igrama, prije 38 godina u Kulturno sportskom centru Ilidža košarkaši sarajevske Bosne savladali su veliku Barcelonu.

Utakmica Kupa evropskih šampiona pripala je Studentima rezultatom 96:90, iako su na poluvremenu gubili s pola koša razlike 46:47.

Pravu simultanku na parketu ilidžanske dvorane odigrao je košarkaš po kojem ona danas nosi ime. U tom susretu legendarni Sabit Hadžić katalonskom sastavu ubacio je 29 poena i tako makar na dan zasjenio Olimpijadu u Sarajevu.

Oni koji se dobro sjećaju detalja iz igračke karijere najuspješnijeg ilidžanskog sportiste skloni su reći da je to jedna od najboljih, ako ne i najbolja partija rahmetli Sabita Hadžića tokom karijere.

Utakmica Kupa evropskih šampiona igrala se na našoj Ilidži iz razloga jer su Skenderija i Zetra bile zauzete zbog Olimpijade, a velikoj pobjedi, prema dostupnim podacima, svjedočilo je oko 1.500 gledalaca.

Tim Bosne koji je tada sa klupe predvodio Svetislav Pešić igrao je u sastavu: Sabit Hadžić (29 poena), Miroljub Mitrović, Boro Vučević (15), Predrag Benaček (17), Dino Bilalović (6), Žarko Varajić (13), Mario Primorac (6), Emir Mutapčić (8), Ante Ðogić (2).

Igračkom, kasnije i uspješnom trenerskom karijerom, rahmetli Sabit Hadžić zadužio nas je da se sjećamo njega ali i ovih momenata, a njemu u čast trg u centralnom dijelu Ilidže, koji je jedan od kapitalnih projekata Općine, već ove godine nosit će ime sportske i košarkaške legende čija veličina prerasta granice općine Ilidža.

– Velika nam je čast što je jedan bosanskohercegovački sportski velikan kao rahmetli Sabit Hadžić s naše općine i što je njegova karijera krenula iz Hrasnice. Spremamo mu odati počast i kroz uređenje centralnog dijela Ilidže i trga koji će nositi njegovo ime, a na jednom dijelu trga planiran je i spomenik našem Sabetu – poručio je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.